Ebola ameninţă existenţa Liberiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ebola ameninţă existenţa Liberiei

Monden 11 Septembrie 2014 / 00:00 577 accesări

Într-o intervenţie în Consiliul de Securitate al ONU, ministrul liberian al Apărării, Brownie Samukai, a făcut o declarație-șoc! ”Epidemia de Ebola ameninţă chiar existenţa Liberiei”, a avertizat oficialul, în condiţiile în care această ţară din Africa de Vest este cea mai afectată de virusul febrei hemoragice. ”Boala se extinde ca un incendiu de pădure, devorând totul în calea ei”, a avertizat acesta, insistând că țara nu are suficientă infrastructură, logistică, expertiză profesională şi nici resurse financiare pentru a face faţă epidemiei în mod eficient.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la identificarea febrei hemoragice, în anul 1976, a provocat 2.296 de decese din 4.293 de cazuri, dintre care 1.224 de decese în Liberia, a anunţat OMS într-un bilanţ întocmit la 6 septembrie. Aproape jumătate dintre cazurile mortale au fost semnalate în ultimele trei săptămâni. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intenţionează să convoace o reuniune internaţională asupra Ebola, la sfârşitul lunii septembrie, la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU, pentru a face un apel pentru contribuţii în lupta împotriva epidemiei din partea guvernelor, ONG-urilor şi sectorului privat. De altfel, Ban Ki-moon a discutat la telefon cu preşedintele american, Barack Obama, care ar putea să participe la această reuniune pe tema epidemiei de Ebola, pentru a sublinia necesitatea de a spori de urgenţă eforturile internaţionale. În acest sens, SUA au decis să acorde zece milioane de dolari pentru a fi folosiți în misiunea înființată de Uniunea Africană împotriva Ebola. În plus, SUA vor trimite și o forță suplimentară de 100 de angajați din domeniul sănătății în Africa de Vest, pentru a asista autoritățile locale în izolarea și tratarea pacienților infectați cu virusul Ebola. La rândul său, ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, care prezidează Consiliul de Securitate în această lună, a apreciat că ”nimeni nu poate spune în acest moment că răspunsul internaţional la Ebola este suficient”. Oficialul american a apreciat că este necesară cooperarea între ONU, Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare şi guverne pentru a examina modul în care să-şi dubleze eforturile pentru a controla epidemia.

Cel puțin 2.296 de persoane din 4.293 de cazuri de infecție în cinci țări din Africa de Vest și-au pierdut viața în cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie. Acesta este cel mai nou bilanț furnizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cifrele indică aproximativ 200 de noi decese cauzate de boală. Cele mai recente date nu reflectă și situația la zi din Liberia, țara cea mai grav afectată, sugerând că bilanțul real al victimelor este și mai crescut. Boala a mai fost raportată și în Nigeria, cu 21 de cazuri confirmate, dintre care opt mortale, și în Senegal, cu trei cazuri, dar numai unul confirmat.

CAZ NECONFIRMAT Femeia de origine nigeriană spitalizată de marţi în centrul Italiei, cu simptome similare celor ale virusului Ebola, suferă de o criză de paludism. Femeia de 42 de ani, care locuieşte în Italia şi a revenit recent din Nigeria, s-a prezentat marţi dimineaţă la spital şi a fost transferată la un centru de boli infecţioase din Ancone. Analizele efectuate într-un laborator din Roma au exclus însă orice suspiciune cu privire la prezenţa virusului Ebola. Rezultatele au confirmat că este vorba despre o criză de paludism, pentru care pacienta primește tratament în prezent. Niciun caz de Ebola nu a fost confirmat până acum în Italia.

Taguri articol


12