Ebola loveşte cumplit! Ce stat este afectat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ebola loveşte cumplit! Ce stat este afectat

Sănătate 25 Septembrie 2018 / 16:00 887 accesări

O „combinaţie optimală de factori” ameninţă un răspuns umanitar împotriva epidemiei de Ebola din Republica Democrată Congo, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a suspendat activităţile la Beni, după un atac al rebelilor ugandezi care a provocat moartea a 21 de persoane, relatează AFP. „Suntem foarte preocupaţi de siguranţa personalului nostru”, a declarat directorul general adjunct al OMS, Peter Salama, care şi-a exprimat preocuparea şi faţă de exploatarea electorală a epidemiei de candidaţii la alegerile din decembrie.

Luni, "peste 80% dintre persoanele ameninţate de un risc imediat cu virusul Ebola nu au putut fi îngrijite la Beni şi împrejurimi", a declarat responsabilul OMS. Pe de altă parte, "constatăm o creştere a frecvenţei şi a gravităţii atacurilor comise de grupări de opoziţie armate în ultimele săptămâni", a subliniat Peter Salama.

Cel mai recent focar de Ebola care s-a declanşat la 1 august în provinciile Kivu de Nord şi Ituri, din nord-estul RD Congo, a provocat 100 de decese probabile, dintre care 69 au fost confirmate ca pozitive, potrivit datelor oficiale.

În ultimul său buletin oficial din 22 septembrie, Ministerul Sănătăţii a informat că au fost raportate 149 cazuri de Ebola (118 confirmate şi 31 probabile) în 11 centre sanitare din aceste două provincii. Ministerul Sănătăţii informează totodată că duminică a fost suspendată asistenţa medicală din oraşul Beni, din provincia Kivu de Nord, unde s-au înregistrat 33 cazuri de Ebola şi 24 decese probabile, în urma atacurilor rebelilor ugandezi. Autorităţile au avertizat că un pacient aflat în tratament la un spital din Beni a fugit, înainte de a putea fi transferat într-un centru de îngrijire, într-o zonă fără acces medical din apropiere de Kalunguta. Pacientul este căutat pentru a împiedica extinderea bolii în această zonă unde personalul medical nu are acces.

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele sau cu fluidele corporale şi este mai virulent cu cât procesul este mai avansat, putând atinge o rată de mortalitate de 90%. Cea mai gravă epidemie de Ebola cunoscută în lume a fost declarată în martie în 2014, cu primele cazuri datând din decembrie 2013 în Guineea Conakry, de unde s-a extins repede în Sierra Leone şi Liberia.

Taguri articol


12