Un medic cubanez de 43 de ani, dr. Feliz Baez Sarria, a contractat virusul Ebola în Sierra Leone, unde Cuba a trimis 165 de angajați din domeniul sanitar pentru a contribui la lupta împotriva epidemiei. Dr. Baez este în stare bună și se află în centrul de tratament al Crucii Roșii de la Kerry Town, așteptând să fie transportat la Geneva, a anunțat Jorge Delgado Butillo, director adjunct al Cooperării medicale internaționale a Cubei. Medicul a început să aibă febră, duminică, dar fără să prezinte vreun alt simptom. A fost imediat transferat la Kerry Town, unde a fost testat pozitiv pentru virusul Ebola.
Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat marţi că lupta împotriva virusului Ebola este departe de a fi câştigată în Africa de Vest, îndemnând la vigilenţă chiar dacă au fost înregistrate progrese, în special în Liberia. Aproape 2.200 de militari americani se află în prezent în Liberia. Pentagonul a prevăzut iniţial să trimită până la 4.000 de militari, însă, în cele din urmă, nu ar trebui să depăşească pragul de 3.000. Cea mai gravă epidemie de Ebola de la identificarea virusului, în 1976, s-a soldat cu 5.177 de morţi din totalul de 14.413 persoane infectate de la începutul acestui an, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
VIGILENȚĂ ÎN EUROPA Nu numai Ebola reprezintă un pericol real, ci și gripa aviară. OMS a lansat, la Geneva, un apel la atenție sporită după depistarea unor cazuri de gripă aviară în ferme de păsări din Europa, dar a asigurat că nu există pericole serioase legate de răspândirea bolii. Principala ipoteză referitoare la originea acestor focare de gripă aviară este că boala ar fi fost adusă de păsări migratoare venite din Asia și nu există practic posibilitatea ca virusul să fi ajuns pe continentul european prin intermediul schimburilor comerciale. Până în prezent, în Europa s-au înregistrat cazuri de gripă aviară produsă de tulpina H5N8 a virusului în Germania, Olanda și Marea Britanie, după ce, de la începutul anului, prezența acestei tulpini a fost depistată în China, Coreea de Sud și Japonia. OMS nu a fost notificată despre vreun caz de infectare a unui om cu gripă aviară. Peste 15.000 de păsări au fost sacrificate în Germania, Olanda și Marea Britanie.