O viaţă trepidantă. Aşa cum apele Dunării sunt într-o continuă mişcare, oraşul austriac Linz trece printr-o amplă transformare dintr-o fadă aşezare urbană industrială într-un metropolis cultural, cu multiple evenimente artistice în care se regăsesc armonios trecutul, prezentul şi viitorul. Linz are reputaţia unuia dintre cele mai atractive oraşe din Austria şi din Europa Centrală, pentru oportunităţile de afaceri pe care le pune la dispoziţie, dar şi pentru refugiul pe care îl oferă celor dezinteresaţi de afaceri şi de restul lumii dezlănţuite. De-a lungul timpului, oameni de ştiinţă, scriitori şi artişti precum Johannes Kepler, Anton Bruckner şi Adalbert Stifter şi-au oferit răgazul de a studia şi a realiza, în acest oraş, o parte importantă din creaţiile lor. S-a dorit continuarea acestei tradiţii şi instituţiile culturale se bucură de multă atenţie şi finanţare din partea autorităţilor locale. Încununarea acestor eforturi a venit în 2009, când Linz a fost una din capitalele culturale ale Europei. Pregătirea pentru acest eveniment a durat mai mulţi ani şi a fost o desfăşurare de forţe pe toate nivelurile, de la infrastructură la punerea la punct a unui program cultural cât mai atractiv. Graţie acestui eveniment din 2009, la Linz există evenimente culturale care se desfăşoară în toate cele 365 de zile ale unui an, o performanţă pe care nu orice oraş şi chiar capitală din Europa o reuşeşte.
Legături simbiotice între trecut şi prezent. Arhitectura oraşului a suferit cele mai vizibile schimbări în ultimii ani. Linz are unele dintre cele mai frumoase clădiri din Europa, al căror design sau trăsături arhitectonice se studiază în toate şcolile de gen din lume. Iar provocarea a fost să se juxtapună acestor faţade istorice, clădiri moderne, futuriste. Centrul Ars Electrica, muzeul viitorului, este o dovadă de arhitectură urbană care oferă 6.500 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional. Luminat de leduri albastre, are forma unui vapor, iar seara pare să plutească liniştit pe malul Dunării. Linz nu întoarce spatele însă trecutului său şi există, de exemplu, o expoziţie permanentă care oferă detalii interesante despre producerea oţelului în orice formă posibilă. Noile tehnologii industriale şi media sunt explorate, la rândul lor, într-o îmbinare unică între aspiraţiile sociale şi artistice ale umanităţii. În Centrul Ars Electrica se află instalaţii atât de diverse ce permit vizitatorului de a experimenta sau cerceta viitorul. Pe celălalt mal al Dunării se află Muzeul de Artă Lentos, care oferă o imagine total opusă, îmbrăcat într-o misterioasă sticlă neagră, luminată de neoane de diverse culori, noaptea. În spaţiul său expoziţional pot fi văzute capodopere ale secolului XlX şi XX, semnate printre alţii de Gustav Klimt, Egon Schiele şi Andy Warhol. Tot la Linz se află cel mai mare muzeu generalist din Austria, Palatul Linz, care oferă un tur virtual al oraşului dar şi informaţii naturaliste şi ştiinţifice, istorice despre întreaga regiune Austria Superioară. Extinderea sa s-a făcut în partea de sud a clădirii, care a fost distrusă în anul 1800, de un puternic incendiu şi oferă acum o panoramă de neuitat asupra oraşului.
Arta experimentului. La Linz, modernitatea şi viitorul sunt percepute diferit faţă de oriunde în lume. Centrul OK pentru Artă Contemporană este un adevărat laborator de experimente artistice. În fiecare an există un alt artist care îşi conceptualizează şi realizează opera în acest spaţiu, în timp real. Artele vizuale sunt cele mai răsfăţate, dar fiecare zi oferă la Linz o activitate, fie că este vorba despre un concert în bisericile din oraş sau de un maraton pe malul Dunării. În ultimii opt ani, Linz a devenit un punct de atracţie pentru cinefili, găzduind Festivalul Internaţional de Film Crossing Europe. Circa 160 de producţii, lungmetraje de ficţiune şi documentar sau scurtmetraje sunt proiectate în compania realizatorilor sau producătorilor, o selecţie foarte atentă de filme de autor care explorează de obicei o temă sau o tendinţă şi felul în care acestea se reflectă în viaţa de zi cu zi. Oraşul oferă timp şi spaţiu de reflecţie în prezent, ca şi în trecut. Spaţiile sale verzi generoase, numeroasele biserici şi frumuseţea peisajului prin care şerpuieşte Dunărea i-au inspirat lui Adalbert Stifter romanul în trei părţi ”Nachsommer / Sfârşitul verii”. Linz este exemplul perfect de convieţuire a oraşului cu natura, a culturii cu dezvoltarea industrială, cu burghezia şi proletariatul, cu liberalismul şi conservatorismul opiniilor politice sau religioase.