Echipa de inspectori ai ONU are bază logistică la Damasc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Echipa de inspectori ai ONU are bază logistică la Damasc

Externe 03 Octombrie 2013 / 00:00 308 accesări

Echipa internaţională de experţi având misiunea de a elimina stocul de arme chimice al Siriei şi-a deschis o bază logistică la Damasc, a anunţat, într-un comunicat, Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice. Echipa este formată din 19 experţi în arme chimice şi 14 oficiali ai ONU şi include reprezentanţi din Rusia, SUA, Marea Britanie, Cehia, Uzbekistan, China, Canada, Olanda şi Tunisia. În următoarele zile, echipa se va axa pe planificarea viitoarelor sale activităţi şi pe verificarea informaţiilor oferite de Guvernul sirian în legătură cu arsenalul său chimic. Conform calendarului Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, activitatea pregătitoare a echipei de experţi ar urma să dureze o lună.

Distrugeri de arsenale chimice au fost deja întreprinse în Irak şi în Libia, dar niciodată în plin război, precum în Siria, o ţară afectată din ce în ce mai mult de un conflict complex, soldat cu peste 115.000 de morţi, în mare parte combatanţi, în doi ani şi jumătate. Potrivit unor experţi în dezarmare, Siria deţine peste 1.000 de tone de arme chimice, dintre care 300 de tone de gaz muştar şi sarin, repartizate în aproximativ 45 de locuri. Experţii ONU au stabilit deja că gazul sarin a fost utilizat pe scară largă în timpul unui atac lângă Damasc, pe 21 august. Acest atac a provocat indignare în lume şi a determinat mai multe ţări, cu SUA în frunte, să ia în calcul o acţiune militară punitivă, însă un acord cu privire la distrugerea arsenalului chimic sirian a îndepărtat această ameninţare. Inspectori ai ONU au fost săptămâna trecută în Siria, unde au anchetat alte şapte presupuse atacuri. Au părăsit Siria luni şi urmează să prezinte un raport până la sfârşitul lunii octombrie.

Rezoluţia ONU face apel şi la organizarea cât mai repede posibil a unei conferinţe internaţionale, la Geneva, pentru a găsi o soluţie politică, dar formatul său nu a fost încă stabilit. Deocamdată, lista participanţilor sirieni ridică cele mai mari întrebări. Şeful Coaliţiei Naţionale Siriene, de opoziţie, Ahmad al-Jarba, a declarat că este dispus să trimită o delegaţie. Potrivit Rusiei, regimul sirian ar putea, în schimb, să deschidă negocieri cu elemente moderate din cadrul opoziţiei armate. Pe de altă parte, rebelii şi opoziţia politică au pus o condiţie prealabilă pentru a participa la conferinţă, solicitând înlăturarea preşedintelui sirian de la putere. Deocamdată, Rusia nici nu vrea să audă de înlocuirea regimului al-Assad în Siria. „Puterile mondiale sunt pe drumul cel bun cu planul de a distruge armele chimice ale Siriei şi pot evita o intervenţie militară în conflict dacă lucrează împreună”, este declaraţia de ieri a preşedintelui rus Vladimir Putin.

ÎMPRUMUTURI DE LA ŢĂRI PRIETENE În acest timp, regimul sirian continuă războiul împotriva rebelilor. Bastioane ale rebelilor au fost bombardate, ieri, în sudul provinciei Alep, din nord, unde regimul a încercat să creeze o nouă cale de aprovizionare. Distrugerile în domeniile public şi privat cauzate de conflictul care afectează de 30 de luni Siria au atins 16,5 miliarde de dolari americani, a anunţat premierul sirian Wael al-Halqi. Acesta a anunţat, în timpul unei reuniuni a Parlamentului, că un plan de reconstrucţie este în curs de pregătire şi că statul sirian va solicita împrumuturi de la ţări prietene. Rezervele valutare ale Siriei erau estimate la 18 miliarde de dolari americani la începutul conflictului, în martie 2011.

Supusă unor sancţiuni internaţionale şi afectată de faptul că puţurile petroliere sunt controlate în majoritate de rebeli, Siria a înregistrat, începând de la declanşarea conflictului, o scădere cu 90% a producţiei petroliere. Majoritatea câmpurilor petroliere se găsesc în estul ţării şi sunt controlate de rebeli. Conflictul intern, care a provocat moartea a peste 115.000 de persoane, a afectat majoritatea sectoarelor economice ale Siriei, în special investiţiile, turismul şi comerţul extern.

Taguri articol


12