O singură sportivă română a concurat ieri în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, schioarea Ania Monica Germaine Caill, care a abandonat în proba de coborâre după ce a ratat o poartă. O altă schioare română, Edit Miklos, care acum concurează pentru Ungaria, a ocupat un excelent loc 7, la 71 de sutimi de cele două învingătoare, elveţianca Dominique Gisin şi slovena Tina Maze. Miklos este născută la Miercurea Ciuc, iar până în 2010 a evoluat pentru România.
Ieri trebuiau să concureze şi sănierii Alexandru Andrei Teodorescu şi Nicolae Radu Şovăială, la dublu masculin, însă echipajul României a fost retras din competiţie pentru că a făcut aceeaşi greşeală de două ori, juriul oprindu-i participarea din motive de securitate. „În prima manşă a antrenamentului oficial care precede concursul, echipajul nostru s-a răsturnat. Proba de dublu este una dificilă, cu un grad mare de risc, iar răsturnările sunt frecvente la cea mai mică greşeală de pilotaj, în condiţiile în care vitezele sunt foarte mari. Impactul răsturnării a fost atât de mare încât sania s-a rupt, nemaiputând fi folosită. Din fericire, Teodorescu şi Şovăială nu au avut de suferit în urma acestui accident, dar juriul a decis ca cei doi să nu mai continue concursul. Urmare a insistenţei antrenorilor, juriul le-a acordat două manşe de antrenament cu sania de rezervă, sanie care aparţine lotului şi nicidecum o sanie de împrumut de la altă naţiune, aşa cum s-a speculat, sanie pe care cei doi sportivi s-au mai dat şi o cunoşteau. În prima manşă din cele două acordate de juriu, echipajul nostru a făcut aceeaşi greşeală de pilotaj, în aceeaşi zonă în care s-a răsturnat în prima coborâre, ceea ce a evidenţiat riscul de accidentare şi a determinat juriul să hotărască retragerea echipajului din motive de securitate”, a explicat secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Florian Ţicu.
El a mai precizat că incidentul de la Jocurile Olimpice de la Vancouver, în care şi-a pierdut viaţa sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, a înăsprit măsurile de siguranţă impuse de federaţia internaţională de sanie. „Federaţia Internaţională a introdus o regulă care dă dreptul juriului de a opri participarea la antrenamente sau competiţie din motive de securitate, dacă se constată că este pusă în pericol integritatea sau viaţa sportivului. În concluzie, nu s-a pus nicidecum problema că cei doi sportivi nu pot continua concursul pentru că nu ar avea altă sanie, aşa cum s-a speculat. Este vorba pur şi simplu de un accident, o întâmplare nefericită care se poate întâmpla şi la sportivi foarte experimentaţi, un exemplu recent fiind răsturnarea campioanei mondiale şi a echipajului de dublu al Canadei, în concursul pe echipe din Cupa Mondială de la Winterberg, acolo unde Şovăială şi Teodorescu s-au clasat pe un excelent loc 6”, a menţionat Ţicu. Campioni olimpici în proba de dublu sanie au devenit germanii Tobias Wendl şi Tobias Arlt.