Inspectorii veterinari au descoperit prezența Escherichia Coli (E-Coli) verotoxigenă la șapte probe prelevate din carne și produse lactate comercializate în supermarketuri și carmangerii din județele Vâlcea, Teleorman, Bistrița Năsăud și Buzău, a anunțat, luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
În perioada 17 - 28 octombrie, în cadrul Planului Național de Control al alimentelor, au fost prelevate și analizate 114 probe de carne (carcase ovine și bovine, carne tocată vită, mici din carne de porc și vită, pulpă vită, cârnați proaspeți, burger vită, pastramă carne tineret bovin, pulpă de oaie, cârnăciori vită oaie) și de lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, cașcaval clasic, telemea de vacă, cașcaval de capră, cașcaval afumat Apuseni, brânză de capră și caș de vacă).
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii și supermarketuri aflate în 24 de județe și în municipiul București.
În urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit prezența E-Coli în carne de porc și vită, care era comercializată într-un supermarket din județul Vâlcea, în pastă de mici aflată într-o carmangerie din județul Teleorman și în cașcavalul comercializat de un magazin alimentar din județul Teleorman. De asemenea, trei probe recoltate de pe suprafața carcasei de ovine au confirmat prezența bacteriei la un abator din județul Bistrița Năsăud, precum și pe o altă probă recoltată de pe suprafața carcasei de ovine la un abator din județul Buzău.
Ulterior, direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control.
Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai 2016 — 28 octombrie 2016 au fost efectuate 1.193 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 62 de probe.
Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.