„Economia are locomotivă multinațională și vagoane supraîncărcate“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Șeful CIT Restructuring, Rudolf Vizental:

„Economia are locomotivă multinațională și vagoane supraîncărcate“

Social 03 Decembrie 2014 / 00:00 562 accesări

Imobiliare și prelucrarea metalelor au fost cele mai neprofitabile sectoare economice, în 2013, în timp ce extracția gazelor și comerțul au generat cele mai mari câștiguri, potrivit unui studiu al CIT Restructuring. Din peste 16.500 de firme analizat, circa 11.100 au marcat câștiguri de 8,85 miliarde euro; pierderea restului de 5.400 de companii a anulat însă aproape 50% din profit. „2013 a fost un an de revigorare a economiei, cu scăderi numai la numărul angajaților. La nivel micro, însă, persistă unele probleme grave, precum supraîndatorarea și lipsa lichidităților“, notează cei de la CITR. Ei mai atrag atenția că peste 40% dintre joburile din România sunt susținute de puțin peste 2% din totalul companiilor active și că bancherii rămân ultra-prudenți, de unde și scăderea continuă a creditării persoanelor juridice.

UNDE MERGE TREABA Dezvoltarea şi consultanţa imobiliară și prelucrarea metalelor feroase şi neferoase sunt principalele sectoare economice generatoare de pierderi, în vreme ce activităţile de extracţie a petrolului şi gazelor şi cele de comerţ sunt cele mai profitabile, potrivit unui studiu al CIT Restructuring. Topul sectoarelor perdante este completat de cei care prelucrează ţiţeiului şi de hoteluri, în total 3.809 companii fiind incluse în categorie (23% din totalul firmelor analizate); ele au 109.331 angajaţi şi pierderi nete totale de 825 milioane euro. De cealaltă parte, în topul sectoarelor profitabile se regăsesc companii din extracţia de petrol şi gaze, comerţ, producţia şi distribuţia de energie, industria auto şi fabricarea produselor din material plastic (în total, 4.386 de companii, adică circa 26% din totalul firmelor analizate). Ponderea companiilor neprofitabile în totalul din fiecare judeţ este cea mai ridicată în Bucureşti şi Ilfov (43,36%). Urmează Caraş-Severin (40%), Mehedinţi (39,62%), Timiş (37,34%) şi Giurgiu (36,44%). Din 16.500 de firme analizate, 11.097 au raportat profit, în 2013 (8,85 miliarde euro în total); numărul companiilor care au ieșit pe minus reprezintă mai puțin de jumătate din cel al firmelor profitabile, însă pierderea totală anulează 47% din totalul profiturilor înregistrate de companiile sănătoase. „Putem afirma așadar că 2013 a fost un an de revigorare a economiei, cu scădere doar la nivelul numărului de angajați. În 2013, societățile comerciale autohtone au avut cele mai bune performanțe din ultimii patru ani. Cu toate acestea, 60% dintre ele se află într-o stare de dificultate... netratată. Mai puțin de 2,3% dintre firmele active asigură peste 40% din joburile disponibile, ceea ce subliniază o mare fragilitate“, spun cei de la CITR (parte a CITR Group, fosta Casă de Insolvență Transilvania - n.r.).

PROBLEME MULTE ȘI... MICRO Printre concluziile studiului se numără faptul că întreprinderile mijlocii, cu active între 1,5 și 5 milioane euro, generează 16,5% din cifra totală de afaceri, în vreme ce întreprinderile mari asigură 70% din businessul național. „Deși constatăm o îmbunătățire la nivel macro, aceleași veșnice probleme se regăsesc la nivel micro, respectiv supraîndatorarea și lipsa de lichiditate. Economia românească este precum un tren cu o locomotivă multinaţională, care trage după ea prea multe vagoane supraîncărcate. E normal ca trenul să meargă încet. Ce-i de făcut? Restructurare“, spune directorul executiv al CITR, Rudolf Vizental. El se așteaptă ca, în contextul comportamentului ultra-prudent al băncilor și investitorilor și scăderii inerente a creditării și consumului, lumea să tindă spre dobânzi zero la depozite, „ceea ce ar constrânge deținătorii de resurse să identifice alte oportunități de plasament“.

Taguri articol


12