Economia are nevoie de-o cură de slăbire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce urmează

Economia are nevoie de-o cură de slăbire

Economie 18 Iulie 2019 / 18:04 5419 accesări

Horia Braun (BCR): „Economia s-a lansat pe orbită ca un săritor cu schiurile, doar că nu s-a gândit nimeni la aterizare“

Horia Braun (BCR): „Economia s-a lansat pe orbită ca un săritor cu schiurile, doar că nu s-a gândit nimeni la aterizare“

Taxe mai mari? Sau Austeritate? Ce ne paște?

Taxe mai mari? Sau Austeritate? Ce ne paște?

În ultimii patru ani ne-am lansat pe orbită precum săritorii pe schiuri, puțin inconștienți, în sensul că la orice săritură cu schiurile trebuie să te concentrezi foarte clar pe partea de aterizare, a declarat ​​Horia Braun, economist șef BCR, într-o conferință organizată de Asociația Adminsitratorilor de Fonduri (AAF), referindu-se la economia României. El a precizat că ne-am concentrat mult pe partea de lansare și ne-am dus destul de departe, dar nu știu cu partea de aterizare cum stăm - „Partea de lansare: o comparație între evoluția creșterilor salariale și creșterea productivității. Cele două trebuie să fie corelate în mod normal conform teoriei economice, ori, din 2015 până în momentul de față, această corelare a fost destul de laxă. Din 2013 până în 2018 am avut o dublare a salariilor în sectorul public, salariul minim s-a dublat și el, în sectorul privat salariile au crescut cu 60%. Pe partea cealaltă, dacă punem în termeni comparabili nominali, productivitatea muncii a crescut doar cu 50%, aproximativ. Am avut o depreciere a leului care ajută puțin competitivitatea externă, dar a fost de un nivel mai scăzut, de doar 5%. Am avut și o îmbunătățire a raportului dintre bunurile pe care le exportăm față de pe care le importăm, dar de nivel ceva mai scăzut. Din această diferență de dinamică am obținut adâncirea deficitului de cont curent. Probabil deficitul de cont curent va ajunge la 5% din PIB“. „Bonus“: avem aproape cel mai mare deficit de cont curent din Europa, doar Cipru e peste noi, dar e alt tip de economie. Ne comparăm cu Slovacia, cu 2,5%, destul de departe, a continuat Braun - „În condițiile în care legea pensiilor publice a fost adoptată și promulgată, se deschide perspectiva unei lărgiri destul de accentuate a deficitului bugetar. Din ce estimăm noi, s-ar putea ajunge lejer în 2021 la peste 5% din PIB, undeva la 5,4%, asta doar din creșterea punctului de pensie. Nici nu am luat în calcul creșterea numărului de pensionari și, din 2022, schimbarea modului de calcul al pensiilor. Nu cred că vom ajunge acolo. În 2021 va fi destul de dificil de gestionat un astfel de deficit bugetar, în condițiile în care pentru economia globală nu avem un scenariu de recesiune, ci de evoluție economică moderată“. Și avem cel puțin 2,5% din PIB neajustat. Asta va fi tema noului guvern, chiar dacă niciun politican nu recunoaște. Din 2020 până în 2024 numai despre asta se va vorbi - cum vom face această ajustare? Ca pe o cură de slăbire, conchide Braun - „Să consumi mai mult decât acumulezi, bagi sport, activitate și arzi mai mult;să mânânci mai puțin, adică să tai din cheltuieli (atât în sectorul public, cât și în cel privat; la privat asta înseamnă că probabil ar trebui să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari); sau metode chirurgicale, dure, respectiv programe de austeritate, ca-n 2010 - 2011 (ceea ce e puțin probabil)“.

Taguri articol


12