Economia chineză stârneşte pasiuni fierbinţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Economia chineză stârneşte pasiuni fierbinţi

Externe 29 Februarie 2012 / 00:00 422 accesări

Un manifestant chinez care s-a declarat economist independent, a întrerupt o conferinţă de presă a preşedintelui Băncii Mondiale (BM), strigându-şi opoziţia faţă de reformele recomandate de BM pentru sectorul de stat al Chinei. „Acest raport al Băncii Mondiale este otravă pentru China”, a strigat Du Jianguo în timpul discursului rostit de Robert Zoellick în faţa a zeci de reporteri şi oficiali. „Nu avem nevoie de privatizarea băncilor, ca în SUA”, a mai strigat bărbatul. „Cei de pe Wall Street sunt mincinoşi! Paraziţi! Au distrus SUA şi acum vin să facă rău Chinei”, a adăugat acesta.

Robert Zoellick a răspuns că BM este dornică să ia parte la dezbateri deschise în ceea ce priveşte recomandările făcute pentru dezvoltarea pe termen lung a Chinei, date publicităţii luni la Beijing. În document se afirmă că ţara comunistă este într-un moment de cotitură în ceea ce priveşte creşterea economică pe termen lung şi trebuie să intensifice reformele pentru a susţine dezvoltarea. De asemenea, China are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare pentru a consolida rolul sectorului privat, trebuie să îşi deschidă mai mult pieţele şi să îşi reformeze politicile privind munca şi serviciile financiare. Du Jianguo a transmis o replică scrisă, spunând că, din punctul său de vedere, privatizarea companiilor de stat va opri dezvoltarea creşterii economice puternice a economiei chineze. În plus, privatizarea ar putea îmbogăţi un număr mic de oameni, permite exploatarea altora şi provoca pierderi masive de locuri de muncă, consideră acesta. „După cum vedeţi, acest raport a provocat o dezbatere intensă”, a afirmat Robert Zoellick, care a dat asigurări că nu se aşteaptă la o reformă profundă şi bruscă în China. Personalul de securitate l-a dat afară din sală pe Du Jianguo, dar acesta nu a fost reţinut şi ulterior a oferit interviuri în faţa reprezentanţei Băncii Mondiale la Beijing.

China are o clasă politică suspect de bogată. Cei mai bogaţi 70 de membri ai Legislativului din China şi-au sporit anul trecut averea cu mai mult decât valoarea averilor însumate ale celor 535 de membri ai Congresului SUA, preşedintelui, membrilor Executivului şi celor nouă judecători de la Curtea Supremă a SUA. Averea celor mai bogaţi 70 de delegaţi în Congresul Naţional al Poporului, care începe sesiunea de anul acesta pe 5 martie, a ajuns la 565,8 miliarde de yuani, circa 90 miliarde de dolari, anul trecut, după un avans de 11,5 miliarde de dolari faţă de 2010, potrivit revistei „Hurun Report”, care a publicat un top al celor mai bogaţi oameni din China. În schimb, averea însumată a celor mai importanţi 660 de oficiali americani, din cele trei ramuri ale administraţiei, s-a situat anul trecut la 7,5 miliarde de dolari. Avansul averii parlamentarilor chinezi reflectă dezechilibrele creşterii economice a Chinei, unde venitul anual pe cap de locuitor a fost în 2010 de 2.425 de dolari, mai puţin ca în Belarus, şi doar o fracţiune din 37.527 dolari în SUA. Congresul Naţional al Poporului, a cărui reuniune anuală ţine o săptămână şi jumătate, este, teoretic, cea mai puternică instituţie din China. În timp ce Legislativul, cu circa 3.000 de delegaţi, este numit în glumă „parlament-ştampilă”, printre membrii săi se află cei mai puternici politicieni şi directori din China.



12