Economia mondială, într-o nouă fază periculoasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pesimism

Economia mondială, într-o nouă fază periculoasă

Externe 21 Septembrie 2011 / 00:00 409 accesări

Un raport al FMI avertizează că economia mondială a intrat într-o nouă fază periculoasă şi susţine că poziţia fragilă a SUA şi criza datoriilor publice din Zona Euro reprezintă riscuri majore pentru creşterea economică globală. Potrivit prognozei FMI, PIB-ul mondial va creşte într-un ritm anemic, de 1,5%, în 2011, iar în 2012, pe fondul turbulenţelor financiare majore din Zona Euro, se va înregistra o creştere de 4%, în scădere faţă de valoarea de 5% consemnată în 2010. Raportul FMI, care survine retrogradării cu o treaptă a ratingului Italiei, de la A+/A-1+, la A/A-1, de către agenţia Moody\'s, solicită Băncii Centrale Europene să intervină ferm pentru a menţine ordinea în privinţa datoriilor publice. Pe de altă parte, reprezentantul FMI la Atena, Bob Traa, a declarat luni că Grecia ar trebui să îşi reducă şi mai mult cheltuielile în bugetul pentru anul 2011. În primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a depăşit ţinta de 7,5% din PIB fixată pentru anul 2011 iar UE şi FMI au avertizat că ar putea să nu deblocheze următoarea tranşă din pachetul de salvare, dacă Atena nu îşi stabilizează bugetul. Este vorba de opt miliarde de euro de care Grecia are nevoie până luna viitoare, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. UE şi FMI au convenit în mai anul trecut să acorde Greciei un împrumut de urgenţă de 110 miliarde de euro. FMI a subliniat, în previziunile sale semestriale, că, în cazul în care liderii politici nu îşi respectă angajamentele, atât Europa, cât şi SUA vor intra din nou în recesiune.

PROTESTE ÎN MANHATTAN Cel puţin cinci persoane au fost rănite luni, în a treia zi de proteste în districtul financiar din New York, de grupuri care denunţă influenţa mediilor corporatiste în politică. Începând de sâmbătă, mai multe grupuri de activişti au promis că vor ocupa Wall Street, denunţând un sistem financiar care i-ar favoriza pe cei bogaţi şi puternici şi un proces democratic corupt. Organizatorii demonstraţiei intitulate ”Ocupaţi Wall Street” au făcut apel ca 20.000 de persoane să vină în Manhattan şi să construiască tabere de corturi unde să stea câteva luni. Protestatarii îi cer lui Obama să creeze ”o comisie care să pună capăt influenţei pe care banii o au asupra liderilor politici de la Washington”. Site-ul organizatorilor protestelor este occupywallst.org.

FĂRĂ MEDICAMENTE ROCHE Compania famaceutică Roche nu va mai livra medicamente pentru bolnavii de cancer din spitalele de stat din Grecia şi a avertizat că ar putea lua o decizie similară în cazul Spaniei, Italiei şi Portugaliei, în timp ce CE a dat asigurări că nu este o consecinţă a măsurilor de austeritate. În condiţiile în care cheltuielile medicale costă în prezent Grecia circa 10% din PIB, UE, FMI şi BCE au cerut Atenei să le reducă anul acesta cu cel puţin 310 milioane de euro şi cu încă 1,43 miliarde în perioada 2012 - 2015. Instituţiile internaţionale au recomandat şi folosirea mai multor medicamente generice. În februarie, medicii şi alţi angajaţi din sistemul medical au protestat în faţa Parlamentului elen, faţă de reducerile de cheltuieli.



12