Economia „sângerează“ firme și bani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Date îngrijorătoare

Economia „sângerează“ firme și bani

Economie 27 August 2018 / 16:51 690 accesări
Iancu Guda (Coface): „Insolvențele sunt aproape de minimul din ultimul zece ani, dar pierderile cauzate creditorilor sunt la un nivel record“

Iancu Guda (Coface): „Insolvențele sunt aproape de minimul din ultimul zece ani, dar pierderile cauzate creditorilor sunt la un nivel record“

CE SE ÎNTÂMPLĂ... Numărul firmelor românești, cu cifra de afaceri de peste un milion euro, pentru care s-au deschis proceduri de insolvență este în scădere, dar valoarea pagubelor aduse creditorilor este în creștere, în primele șase luni ale lui 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, relevă un studiu publicat recent de Coface - „Aproape 190 de firme românești cu business de peste un milion euro au intrat în insolvență, în primele șase luni ale lui 2018. Deși numărul insolvențelor din prima jumătate a anului curent este la un minim al ultimului deceniu, pierderile generate creditorilor sunt la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime din ultimii zece ani“. În primul semestru al lui 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolvență, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.442 de insolvențe. Ele au cauzat pierderi totale de aproape cinci milarde lei, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Analiștii avertizează că și contextul macroeconomic devin instabil din cauza politicilor fiscale prociclice, care alimentează creșterea deficitului fiscal într-o perioadă de temperare a avansului PIB. În prima jumătate a lui 2018, deficitul este de 14,96 miliarde lei, cel mai ridicat din ultimii opt ani și de 2,4 ori peste nivelul din același interval din 2017. Totul vine pe fondul creșterii cheltuielilor publice (+19%) și ritmului mai încet al veniturilor la buget (+12,6%). Iar cheltuielile publice sunt concentrate masiv pe partea de personal și ajutoare sociale (71%), creșterea în acest subsegment fiind de 50% în ultimii. Majorările salariale se reflectă în avansul consumului (majoritar de import), care inflamează și inflația (indicatorul anual e la 5,4% în iunie, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană). Simultan, dobânzile din piața monetară se aliniază la inflație (în contextul lansării unei politice monetare restrictive a băncii centrale).

...ȘI DE CE În tot acest timp, numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru se apropie de 75.000, în urcare cu 12% față de aceeași perioadă a anului anterior. De cealaltă parte, numărul SRL-ului nou înmatriculate este de circa 45.000, în scădere cu 19%. În ianuarie - iunie, cele mai multe insolvențe au fost în comerțul cu amănuntul (674), construcții (663) și distribuție/comerț cu ridicata (624). „Principalii factori care duc la deteriorarea comportamentului de plată al companiilor sunt scăderea nivelului de încredere a antreprenorilor, creșterea cheltuielilor cu salariile, utilitățile și combustibilul, majorarea dobânzilor și ratelor la bănci și impredictibilitatea fiscală. La toate astea se adaugă economia subterană din România, estimată de Comisia Europeană la aproape 28% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE după Bulgaria. Ea permite concurența neloială și face dificilă găsirea de forță de muncă la un salariu care să reflecte productivitatea reală“, conchide oficialul Coface România Iancu Guda.



12