Economia se va redresa abia în 2014!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A dispărut rozul din prognoză

Economia se va redresa abia în 2014!

Eveniment 29 Septembrie 2011 / 00:00 545 accesări

TOT MAI GREU Dacă Europa intră în recesiune, creşterea din 2012 ar fi mai mică de 1%. Dacă nu se întâmplă nimic deosebit, atunci PIB-ul are şanse să avanseze cu 2,5%, consideră analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe. „Exporturile trag din ce în ce mai puţin, pentru că acordurile dintre state se strică. Consumul nu poate fi revigorat. Există o corecţie fiscală puternică şi care nu s-a terminat încă. Singura posibilitate este absorbţia fondurilor europene. Ne va fi greu să ajungem la un deficit de 3,5% din PIB, în 2012, având în vedere evenimentele care se profilează pe plan internaţional”, spune Dăianu, precizând că România este avantajată de faptul că nu se află în zona euro.

STIMULAREA CONSUMULUI, O UTOPIE Alţi economişti sunt şi mai pesimişti, spunând că economia României va ajunge la nivelul din 2008 abia în 2014, dacă totul decurge normal şi nu ne întoarcem în recesiune. „La finele anului, vom reveni la nivelul din 2006 - 2007. Nu ştim însă dacă zona euro, către care se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor româneşti, va intra sau nu pe minus”, spune oficialul Coface România, Cristian Ionescu. El aminteşte şi de câteva „semnale de ameliorare a economiei”, printre care îmbunătăţirea comportamentului de plată al companiilor: „În perioada ianuarie - august, sumele refuzate la plată au scăzut cu 35%, iar insolvenţele au intrat într-o uşoară remisie (-7%). Absenţa cererii este un factor puternic de îngrijorare, iar perspectivele nu sunt deloc roz. Stimularea consumului este aproape utopică - ar creşte cheltuielile bugetare şi am risca să nu ne încadrăm în ţintele impuse de FMI”.

VARIANTA ROMÂNEASCĂ Într-un scenariu optimist, economia naţională ar putea creşte cu 2,8%, în 2012, consideră analiştii de la DT Global Business Consulting. „Exporturile româneşti se vor lupta pentru a intra în zona euro, unde sunt probleme mari. În 2012, creşterea zonei euro va fi de 1%, nu de 1,6 - 1,7%. SUA vor avea doar 1,2 - 1,3%, şi nu 2,5%, în vreme ce economia Rusiei va avansa cu 3,8%, nu cu 5%”, precizează preşedintele DT, Daniel Thorniley. Nu în ultimul rând, în scenariul imaginat de români, PIB-ul nostru va urca cu 3%, în 2012, nu cu 4%, cum se estimase anterior, întrucât „mediul internaţional pare nefavorabil”, după cum a declarat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. De aceeaşi părere este şi premierul Emil Boc, care a declarat ieri că „prognoza de creştere a României pentru 2012 ar putea fi revizuită”. Să-i anunţe cineva totuşi că mediul internaţional ESTE nefavorabil (nu doar PARE) şi că PIB-ul nostru va scădea, indiferent de cât se va ţine cu dinţii de prognoză.

Taguri articol


12