CREDITE NEPERFORMANTE. Acumularea de credite neperformante va continua şi în acest an, iar Banca Naţională a României (BNR) speră ca ritmul să fie mai lent decât în 2009, potrivit viceguvernatorului BNR, Cristian Popa. „Acumularea de credite neperformante ne preocupă, pentru că nu vedem un punct final acum, speranţa noastră este că ritmul va fi mai lent ca în 2009”, a declarat Popa. El a adăugat că potenţiale probleme au existat mereu în portofolii. „Potenţiale probleme au existat mereu în portofolii dar, din păcate, ele încep să se vadă ca pietrele din apă după scăderea dobânzii”, a explicat Popa. Potrivit viceguvernatorului BNR, evoluţia creditelor neperformante a fost mai semnificativă în alte state, unde şi ritmul creditării a fost mai alert.
PRESIUNILE RĂMÂN. Cristian Popa a spus că BNR nu anticipează noi şocuri asupra sistemului bancar comparativ cu prima parte a crizei. Viceguvernatorul BNR consideră că adaptarea băncilor la persistenţa unor probleme derivate din contracţia economică din 2009 şi din revenirea modestă din 2010 înseamnă că gospodăriile vor avea venituri nete „mai modeste” faţă de 2008, care vor fi reduse şi mai mult de tendinţa de economisire. Totodată, el a precizat că un impact îl va avea şi perspectiva şomajului, care se situează la un nivel însemnat, dar sub media europeană. „Presiunile rămân. Băncile vor trebui să fie în continuare prudente. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca, în cazul unei dezintermedieri, care există în toate statele, să nu existe exagerări. Băncile trebuie să aibă perspectiva unei relaţii pe termen mediu şi lung cu clienţii”, a încheiat Popa.
OPTIMISM REZERVAT. Viceguvernatorul BNR este de părere că economia va înregistra în primul trimestru o creştere modestă, dar a atras atenţia că acesta este scenariul central: „Discutăm mereu de un scenariu central cu incertitudini foarte mari pe de o parte şi pe alta. Adică o cifră pozitivă şi modestă”. El a precizat că există deja semne „promiţătoare” pentru industria prelucrătoare şi exporturi, dar că sunt alte segmente în care semnele revenirii nu îşi fac apariţia încă şi pentru care se discută despre o revenire în cursul acestui an. „În ceea ce priveşte evoluţia economiei în acest an, sunt optimist rezervat, mai ales având în vedere că desenul trimestrial al anului 2010 se agaţă pe un trimestru patru din 2009 care a fost relativ mai slab decât anticipam”, a spus Popa. El a menţionat că, la fel ca în cazul altor state, revenirea economiei nu va fi condusă de cererea internă, ci de cea externă.