„Economia va resimţi în 2011 efectele politicilor nefaste din anii anteriori”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ilie Şerbănescu:

„Economia va resimţi în 2011 efectele politicilor nefaste din anii anteriori”

Economie 04 Ianuarie 2011 / 00:00 359 accesări

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că România nu va mai fi primită în zona euro şi că economia va continua să resimtă şi în 2011 efectele politicilor nefaste din anii anteriori. El consideră că UE „s-a lecuit de România”, pentru că nu mai vrea să primească ţara noastră nici în spaţiul Schengen, şi că estimările Băncii Naţionale a României (BNR) privind adoptarea euro sunt „poveşti politice”. „Oamenii s-au prăjit cu Grecia. Nu vor mai primi alţii şi mai şi”, a declarat Şerbănescu.

BĂNCILE SUNT ÎN CARTEL. Despre mulţimea de bănci comerciale prezente pe piaţa autohtonă, analistul economic spune că „sunt atâtea cât le ţine viaţa”. „În România, băncile sunt într-un cartel. Nu sunt într-o concurenţă, altfel ar dispărea multe dintre ele. Noi avem o piaţă mică, de oameni săraci, care mai este şi în cădere. În aceste condiţii ar fi trebuit să dispară bănci, dar nu s-a întâmplat aşa pentru că sunt într-un cartel şi pentru că sunt toate bănci străine. Dacă ar fi fost româneşti, ar fi dat unele faliment”, a declarat Şerbănescu. Despre economia autohtonă în 2011, analistul este de părere că va continua „plata delirului anilor anteriori”. „Dacă vom fi pe zero va fi chiar bine. Altfel, va continua plata şi cine altcineva să plătească decât românii? Nu văd alţi plătitori. Scăderea salariilor nu duce nicăieri, nu e de ajuns. Ar trebui puşi la plată cei care au dus România în starea asta, respectiv băncile care au dat şi cei care au luat credite. Ei ar trebui puşi la plată, ca să se redreseze economia. Nu îi pui la plată numai pe cei care nu au nicio legătură cu recesiunea”, a explicat Ilie Şerbănescu.

CREŞTEREA ECONOMICĂ, IMPOSIBILĂ ÎN 2010. În viziunea sa, anul 2010 a fost unul predictibil, iar analiştii care afirmau că ţara noastră ar fi putut avea creştere economică spuneau, de fapt, „poveşti de adormit copiii”. „Nu avea de ce să fie creştere economică. Anul 2010 a fost extrem de semnificativ din acest punct de vedere, datorită faptului că s-a întâmplat ceva ce cam toată lumea trece cu vederea, respectiv creşterea fulminantă a exporturilor, cu aproape 27%. A fost un an remarcabil pentru exportatori, însă ei nu au putut să mişte decât o mică parte din economie, ceea ce înseamnă că doar atât poate trage occidentul din economia naţională. Ce a fost, a fost”, a spus analistul economic. El a adăugat că „mai mult de atât nu se poate” şi că occidentul poate să crească şi cu 200%, pentru că „75% din economia românească trăieşte pe cererea internă, care trebuia să scadă, întrucât o luase razna, într-un mod nesustenabil, în ultimii ani”. „Aşadar, declaraţiile de gen „dacă făceam măsuri anticriză” sunt poveşti. Ce înseamnă anticriză? Măsuri de stimulare a consumului, dar cine să plătească? Statul e în faliment, iar băncile nu-ţi mai dau bani pentru consum, aşadar nu avea de unde să provină creştere economică”, a conchis Ilie Şerbănescu.

Taguri articol


12