Economie în Sănătate, prin dispariţia bolnavilor (!)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Genocid… Pacienţi disperaţi:

Economie în Sănătate, prin dispariţia bolnavilor (!)

Sănătate 12 Iunie 2010 / 00:00 576 accesări

Pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru plata medicamentelor, începând cu 1 iulie, dacă se păstrează actualul sistem de compensare. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, a declarat, vineri, că procentul va fi între 50 şi 70% pentru medicamente noi, dar vor exista şi medicamente pentru care nu va fi necesară o coplată. Potrivit Clarei Popescu, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că pentru programele naţionale nu va exista coplată. În cadrul listelor pentru programele naţionale, a spus Popescu, sunt însă şi medicamente care sunt pentru alte boli, cum ar fi cele cronice, care vor suporta coplată. “Nu ştim exact cum se calculează preţul de referinţă. Este o formulă matematică care i-a îngrozit inclusiv pe matematicieni”, a explicat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

ÎN VREME CE ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII NU RECOMANDĂ ÎN CALCULAREA PREŢULUI DE REFERINŢĂ INTRODUCEREA DOZEI ZILNICE TERAPEUTICE, CNAS TOCMAI PE ACEASTA A FOLOSIT-O

La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a subliniat că nu sunt clare obiectivele acestor măsuri, problema majoră fiind că nu se analizează lipsa de finanţare, care este dramatică şi nici perspectivele pentru anul viitor.

DEZBATERE. CNAS a organizat, vineri, o dezbatere publică privind modificarea modului de compensare a medicamentelor. Organizarea evenimentului i-a enervat de la început pe participanţi, reprezentanţi ai pacienţilor, producătorilor, farmaciştilor, medicilor, prin limitarea numărului celor prezenţi la dezbatere, respectiv la 50 de persoane.

GENOCID ÎMPOTRIVA BOLNAVILOR ROMÂNI. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), nemulţumită de intenţia de a schimba modul de subvenţionare a medicamentelor, acuză CNAS de genocid împotriva bolnavilor români. “Protestăm faţă de modul nedemocratic în care se promovează mecanismul de compensare. Dezbaterea a fost făcută doar ca să se bifeze că problema a fost dezbătută public. În realitate, CNAS nu este interesată de opinia şi problemele pacienţilor. Solicităm în mod public CNAS să renunţe la această măsură care afectează dramatic toţi pacienţii”, spun reprezentanţii COPAC. Potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului preţ de referinţă la medicamente, pacienţii vor fi obligaţi să îşi plătească mare parte din preţul tratamentului. De exemplu, pacienţii cu hipertensiune arterială vor trebui să plătească de peste trei ori mai mult decât plăteau până acum pentru a păstra aceeaşi schemă de tratament. Potrivit COPAC, cei mai afectaţi vor fi pensionarii, ale căror pensii oricum se vor diminua cu 15%.



12