Economiile europene, în continuare retrogradate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Economiile europene, în continuare retrogradate

Externe 14 Iulie 2012 / 00:00 251 accesări

Moody\'s a redus ratingul de credit al Italiei cu două trepte, de la A3 la Baa2, fiind la două repte de categoria junk, şi a avertizat că există riscul creşterii costurilor de împrumut. Italia a împrumutat joi 7,5 miliarde euro prin obligaţiuni de un an, la un nivel al ratei mai mic comparativ cu cele anterioare, sugerând o îmbunătăţire a încrederii investitorilor. Cu toate acestea, în declaraţia oficială Moody\'s a precizat că prognoza economică pe termen scurt s-a deteriorat şi că accesul la pieţele de creditare ar putea să se înăsprească. Italia programase pentru vineri să iasă pe pieţele financiare printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat pe termen mediu şi lung pentru a împrumuta circa 5,2 miliarde de euro.

Pe de altă parte, împrumuturile nete acordate de Banca Centrală Europeană (BCE) băncilor spaniole au atins nivelul record de 337,2 miliarde de euro în luna iunie, faţă de 288 de miliardede euro în luna mai. Băncile spaniole se îndreaptă din ce în ce mai mult spre fondurile oferite de BCE, în condiţiile în care au dificultăţi în a strânge bani de pe piaţa interbancară. Acest lucru a făcut ca împrumuturile băncilor spaniole de la BCE să atingă valori record în fiecare lună după februarie 2012. Potrivit cifrelor oficiale, împrumuturile brute ale băncilor spaniole de la BCE au crescut la 365 miliarde euro în luna iunie de la 325 miliarde euro în luna mai, fiind responsabile pentru 30% din împrumuturile totale în zona euro. În schimb, depozitele băncilor spaniole la BCE au scăzut la 27,99 miliarde dolari în luna iunie de la 36,83 miliarde euro în luna mai. La începutul acestei luni Spania a devenit cea de-a patra ţară membră a Zonei Euro care a cerut în mod oficial ajutorul UE pentru a-şi sprijini sectorul bancar. Băncile spaniole vor beneficia de un prim împrumut, în valoare de 30 de miliarde de euro, la sfârşitul lunii iulie.

Şi economia Chinei a crescut la un ritm mai scăzut comparativ cu ultimii trei ani, pe fondul încetinirii investiţiilor şi al căderii cererii pe pieţele-cheie, cum sunt Europa şi SUA. Produsul Intern Brut a crescut cu 7,6% în al doilea trimestru, comparativ cu perioada anterioară de referinţă a anului trecut. În trimestrul anterior creşterea a fost de 8,1%. În luna martie, China a ajunţat că a redus prognoza de creştere pentru 2012 la 7,5%. China reprezintă aproximativ o cincime din producţia economică mondială totală şi orice încetinire ar putea împiedica o redresare la nivel mondial.

Taguri articol


12