ECSIA previne un scandal diplomatic şi merge la Sulmona în ciuda lui Făgădău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O poveste adevărată

ECSIA previne un scandal diplomatic şi merge la Sulmona în ciuda lui Făgădău

Social 06 August 2018 / 16:55 3399 accesări

Stindardul Festivalului „Giostra Cavalleresca D’Europa 2018”, realizat de artistul Florin Stoiciu

Stindardul Festivalului „Giostra Cavalleresca D’Europa 2018”, realizat de artistul Florin Stoiciu

Stindardul Festivalului „Giostra Cavalleresca D’Europa 2018”, realizat de artistul Florin Stoiciu

Stindardul Festivalului „Giostra Cavalleresca D’Europa 2018”, realizat de artistul Florin Stoiciu

Constănţenii au ajuns să facă treaba autorităţilor pe bani din propriul lor buzunar. Adicătelea, cum ar veni, gaşca din Primărie trăieşte bine mersi pe banii noştri, plimbând două hârtii şi plângându-se de căldură în timpul acestui epuizant travaliu, iar unii dintre constănţeni merg în delegaţii şi reprezintă oraşul din economiile proprii. Este postura în care a fost pusă Asociaţia Ecsia care a îndrăznit să câştige un festival european şi să organizeze un eveniment care a depăşit graniţele Constanţei. Dar, ca să înţelegeţi mai bine inutilitatea autorităţilor constănţene şi modul stupid în care se poziţionează împotriva propriilor evenimente care le-ar putea aduce imense beneficii diplomatice şi de imagine, trebuie să ne întoarcem puţin înapoi în timp.

2017 – bucurie maximă în tribunele Primăriei

Evenimentul intitulat „Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate “Ovidius”” s-a desfășurat în perioada 1 august – 14 noiembrie 2017, iar una dintre componentele sale a fost atât de apreciată de partenerii italieni, Primăria Sulmona şi organizatorii Festivalului „Giostra Cavalleresca D’Europa 2017”, încât constănţenii au câştigat stindardul evenimentului, adică premiul cel mare. "Giostra Cavalleresca d'Europa" este unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip din Europa, în care mii de participanţi din mai multe ţări europene defilează şi se întrec în turniruri. Anul trecut, Constanţa a concurat împotriva nemţilor de la Burghausen, grecilor din Corfu şi Zante, britanicilor din Colchester, olandezilor din Zutphen şi sanmarinezilor din Serravalle. Competiţia a avut loc într-un spaţiu special amenajat în Piața Maggiore din Sulmona, iar anul trecut stindardul a fost câştigat de Constanţa şi a fost dăruit, împreună cu protocolul de intenție semnat de toate țările participante/oaspeţii oraşului Sulmona pentru a XVII-a ediţie a Competiţiei Cavalereşti a Europei, în semn de apreciere, Primăriei Constanţa. Ce a făcut Primăria cu el, nu se ştie... Probabil zace în debaraua cu mături, în spiritul respectului pentru efortul constănţenilor şi pentru deschiderea manifestată de autorităţile sulmoneze...

Tradiţia spune şi protocolul de intenţie stipulează că ţara câştigătoare trebuie să realizeze stindardul pentru anul următor, să participe la festival şi să înmâneze stindardul câştigătorilor.

Asociaţia Ecsia, prin participarea de anul trecut, şi-a asumat această tradiţie, şi la fel Primăria Constanţa, a cărei delegaţie s-a deplasat la Sulmona. Ba mai mult, s-a reafirmat bilateral deschiderea faţă de Acordul de Înfrăţire între Constanţa şi Sulmona, acord încheiat pe data de 6 iunie 1968, s-a aplaudat şi s-au strâns mâini, s-au afişat zâmbete şi s-au ciocnit pahare, în cel mai bun spirit fratern posibil. De asemenea, la întoarcerea în ţară, Primăria şi-a asumat din nou evenimentul şi tot ceea ce decurge de aici, prin primirea însemnelor heraldice şi scriptice. Şi toată lumea s-a bucurat, la Constanţa s-a făcut şi o Gală, primarul Făgădău a fost şi pe acolo, a dat din cap a acceptare, poate că s-a şi bucurat, nu ne interesează... Ce ne interesează însă este faptul că a trecut un an, iar partenerii italieni au început să ne bată obrazul. Asociaţia Ecsia a depus un proiect în care amintea Primăriei Constanţa ce bine au dat autorităţile în poză şi că este cazul să ne organizăm pentru că se apropie data plecării la Sulmona, în spiritului cavaleresc al respectului faţă de promisiunea făcută. Ei bine, în Primăria Constanţa nu există nici cavaleri, nici domniţe şi nici bătrâni înţelepţi. Există doar birocraţi veroşi, care au ghilotinat proiectul „Constanţa medievală” pe motiv că... este peste graniţă. „Asociaţia Ecsia Social Org nu a îndeplinit condiţiile obligatorii pentru conformitate. Întregul eveniment se desfăşoară la Sulmona – Italia, iar articolul 63, Cap.I din Regulamentul de acordare a finanţării nerambursabile pentru proiecte de interes general finanţate din bugetul municipiului Constanţa prevede: „Se vor acorda finanţări doar pentru proiectele a căror desfăşurare se realizează pe raza municipiului Constanţa, în beneficiul cetăţenilor acestuia”. Bugetul de cheltuieli prevede în mod evident şi fără echivoc sume bugetate pentru acţiuni care se desfăşoară în afara zonei rezidenţiale Constanţa (Sulmona - Italia)” - (a se vedea răspunsul Primăriei în galeria foto).

Scandal diplomatic?

Simplu, clar şi fără echivoc, nu-i aşa? Da, veţi spune, însă cum stăm cu promisiunile – nu ştim dacă devin mai bune odată cu trecerea timpului, precum vinul – care trebuie respectate? Cum s-ar mai prezenta autorităţile şi organizatorii în faţa omologilor, partenerilor şi tuturor participanţilor străini de la festival dacă nu s-ar onora protocolul? Cum să laşi un festival european care a ajuns la cea de-a XVII-a ediţia fără stindard pentru că Primăria Constanţa nu pricepe nişte lucruri simple? Cum explici primarului din Sulmona, Anamaria Cassini, că „înfrăţiţii” de la Constanţa nu sunt de acord cu un proiect deoarece acesta nu se desfăşoară în zona rezidenţială Constanţa (din ciclul: „Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta”)? De ce nu s-a găsit o modalitate de a se aloca în mod direct o sumă pentru deplasarea delegaţiei şi nu în cadrul unui apel de proiecte? Dacă la Primărie ar lucra OAMENI de cultură, ar înţelege toate aceste aspecte, dar cum, la Direcţia de Evenimente, sunt angajaţi birocraţi înguşti la minte şi analfabeţi cultural, nimic din toate cele spune mai sus nu contează.

Poate un scandal diplomatic i-ar fi trezit, însă, din fericire pentru ei, în Constanţa mai sunt oameni pentru care promisiunea şi cuvântul dat sunt sfinte. Aşadar, cu uşa trântită în nasul diplomatic, Asociaţia Ecsia a început să facă toate demersurile pentru spălarea obrazului Constanţei şi, implicit, al Primăriei şi, în perioada 3-6 august 2018, s-au deplasat la Sulmona, în numele oraşului, dar cu bani din propriile buzunare. Cea de a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Reconstrucție Istorică – Giostra Cavalleresca di Europa, cu o tradiţie de peste 300 de ani, a avut loc în faimoasa Piață Garibaldi. În acest an, Jocurile Cavalerești de la Sulmona au reunit mii de participanți sosiți din diverse ţări europene: Germania, Spania, Franța, Anglia, Norvegia, Finlanda, Polonia, Suedia, Slovacia, Grecia și bineînțeles, România, reprezentată, de o delegație din Constanța, orașul care a câștigat în 2017 Drapelul Giostra Cavalleresca. Delegația de la malul Mării Negre a fost invitatul de onoare al evenimentului, iar la finele ediției 2018, constănțenii, prin reprezentanții lor, au înmânat drapelul Jocurilor, noilor câștigători. Stindarul a fost realizat de artistul plastic Florin Stoiciu.

Festival nedecontat de un an!

Trebuie să adăugăm încă un detaliu semnificativ: „Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate “Ovidius””, de la a cărui desfăşurare a trecut un an nu este încă decontat, asemeni altor evenimente culturale care au avut loc în oraşul nostru, în incintă de data aceasta! Cine ar fi trebuit să se ocupe de asta? Direcţia de Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa! De ce, deşi nu-şi fac treaba, viermuiesc încă prin incinta Primăriei, pe banii noştri? Asta nu mai ştim, dar probabil că există interese serioase să ţină în topul organigramei Direcţiei de Evenimente o fostă casieriţă de la SPIT, care băga capul în ghişeu şi dădea rest la facturi. Şi, potrivit proverbului, cum e sacul, aşa e şi petecul, şi restul angajaţilor, veniţi cine ştie de pe unde, ocupă scaune degeaba, făcându-ne de râsul ţării (vă reamintim că tot ei sunt cei care le-au cerut calificările şi CV-urile lui Horaţiu Mălăele, Corinei Chiriac şi lui Horia Moculescu) şi, mai nou, al Europei!

Mulţumim Primăriei Constanţa pentru corectitudine, cavalerism şi profesionalism! Mergeţi înainte pe drumul abuzurilor şi neprofesionalismului, adunaţi în jurul vostru toţi proştii, că la alegeri vă mai votează dracu’!



12