Edictul de la Milano aniversează... 1700 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Edictul de la Milano aniversează... 1700 de ani

Cultură 08 Februarie 2013 / 00:00 1300 accesări

Omenirea se raportează la evenimentele petrecute pe parcursul a 2013 ani pornind de la un „etalon” pe care „profanii” l-au cam uitat, Naşterea lui Hristos, dar la care istoricii fac mereu trimitere, atunci când datează evenimentele „î. Hr.” şi „d. Hr.”. Însă, creştinismul nu s-a bucurat de recunoaştere dintotdeauna. Dimpotrivă. În acest context, iniţiativa Muzeului de Arhelogie „Callatis” din Mangalia, de a marca, ieri, 1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano de către Constantin cel Mare, reprezintă un demers necesar pentru cunoaşterea istoriei.

În deschiderea simpozionului „1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano”, amfitrionul manifestării, directorul muzeului callatian, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a subliniat importanţa evenimentului din februarie 313. El a menţionat şi că Biserica Ortodoxă Română a declarat, tocmai din acest motiv, anul 2013 ca „An omagial al Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena”.

CONSTANTIN CEL MARE, UN MODEL La evenimentul organizat cu susţinerea primarului Cristian Radu şi dedicat elevilor de la Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiul Economic Mangalia şi Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” au participat şi reprezentaţi ai Protoieriei Mangalia.

„Prin politica sa, raportată la relaţia statului cu biserica, împăratul Constantin cel Mare este un vizionar şi rămâne un model pentru actualii lideri politici. Înlesnirile făcute creştinilor stau la baza civilizaţiei actuale în tot ceea ce are ea mai profund din punct de vedere umanist: abolirea sclaviei, respectarea timpului de odihnă, drepturile familiei şi ale copilului”, a spus preotul Laurenţiu Stîngă. De asemenea, preotul Ioan Aurel Bolba a menţionat că Edictul dat la Mediolanum „abrogă edictele de dinainte, date de către împăratul Diocleţian, prin care creştinii erau persecutaţi sângeros.”

ÎMPĂRĂTEASA ELENA, „MAMA ARHEOLOGIEI MONDIALE” Şi invitatul special al manifestării, cercetătorul dr. Gheorghe Papuc, a precizat: „Creşterea importanţei Ierusalimului, ca centru creştin, se datorează atât lui Constantin cel Mare, cât mai cu seamă mamei sale, împărăteasa Elena, care a construit trei biserici monumentale la Ierusalim. Ea poate fi considerată ca fiind „mama arheologiei mondiale”, ca urmare a descoperirii crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.”

Taguri articol


12