Ediţia a V-a a IPIFF, aproape de start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ediţia a V-a a IPIFF, aproape de start

Cultură 28 Iunie 2010 / 00:00 481 accesări

Noua ediţie, a V-a, a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF), aduce în faţa publicului, la Mamaia şi Constanţa, între 30 iunie şi 4 iulie, o bogată „recoltă” de lungmetraje artistice, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje de şcoală şi, să nu uităm, acel simpatic potpuriu de filmuleţe-promisiune, de doar un minut, de la secţiunea „A Drop of Sea”. Mai sunt şi premierele europene şi întâlnirile de lucru pe tema, atât de actuală, a realizării unui montaj financiar în vederea constituirii bazei de producţie pentru transpunerea proiectelor.

Sunt, ca de obicei, multe de spus şi despre această ediţie. Ne vom rezuma - ca o prefaţă necesară la apropiata seară de deschidere - să prezentăm ansamblul producţiilor româneşti, ca o dovadă evidentă a diversificării peisajului genurilor şi, nu în ultimul rând, a sporirii calităţii artistice.

În Competiţia producătorilor de film, principala secţiune a festivalului, sunt înscrise 19 lungmetraje artistice, nouă documentare de lungmetraj, nouă filme de animaţie şi 12 scurtmetraje. Este vorba de titlurile intrate pe ecranele româneşti între cele două ediţii ale festivalului.

Vor putea fi astfel văzute şi revăzute filme care au deja un palmares bogat, intrate în selecţia unor festivaluri internaţionale, dar şi debuturi şi filme care adaugă o nouă pagină în creaţia unor regizori consacraţi. Echipa omnibuzului în două serii „Amintiri din Epoca” de Aur” (1. „Tovarăşi, frumoasă este viaţa” şi 2. „Dragoste în timpul liber”) şi „Poliţist. Adjectiv” de Corneliu Porumboiu redeschid pagina ediţiei 2009 a Cannes-ului. Luăm notă de o interesantă paletă de debuturi: „Francesca” - regia Bobby Păunescu; „Cealaltă Irina” - regia Andrei Gruzniczki; „Eu când vreau să fluier, fluier” - regia Florin Şerban; „Website Story”- regia Dan Chişu; „Felicia înainte de toate” - regia Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf. Sunt filme de mare forţă, premiate deja la festivaluri importante, semnate de autori intraţi în conştiinţa publicului, apreciaţi ca atare de critică. Sunt şi câteva coproducţii care au făcut înconjurul lumii: „Concertul” de Radu Mihăileanu şi „Katalin Varga” de Peter Strickland. Nu se pot lăsa nemenţionate premierele acestei ediţii: „Mănuşile roşii” de Radu Gabrea, „Tanti” de Şerban Marinescu, „Despre Alte mame” (regia Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan) şi documentarul semnat de Iosif Demian, „Memoria de piatră”, realizat la Roşia Montană, pe urmele „Nunţii de piatră”.

Stăm foarte bine şi la documentare, după cum o arată programul festivalului. Câteva au atras în mod special atenţia: „Kapitalism, reţeta noastră secretă” (regia - Alexandru Solomon), „Lumea văzută de Ion B.” (regia - Alexander Nanau), „Australia” (regia - Claudiu Mitcu). Şi scurtmetrajele sunt promiţătoare. Va putea fi văzut un film remarcabil precum „Colivia” de Adrian Sitaru. Acelaşi cineast semnează şi „Lord”. Mai este inclus şi „10”, al actorului devenit regizor, Dorian Boguţă. Atenţie, de asemenea, la „Oxigen” de Adina Pintilie. Lista este mai lungă, desigur, aşa că surprizele pot să apară de oriunde.

În orice caz, publicul va avea ce vedea şi ar fi păcat ca, în zilele următoare, spectatorii să piardă ocazia de a trece în revistă, odată cu juriile, filmele româneşti şi de a se putea întâlni atât cu regizorii şi actorii, cât şi cu producătorii, cărora le este, de fapt, consacrat acest festival de la ţărmul Mării Negre.



12