Revista „Pontica”, prestigioasă publicaţie de specialitate a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, a ajuns la o ediţie jubiliară, la începutul lunii martie urmînd să fie lansat oficial cel de-al 40-lea număr. Periodicul are o frecvenţă de apariţie anuală, încă din 1968, iar noul număr este unul de referinţă, nu doar pentru faptul că este o ediţie jubliară, ci şi datorită numelor celor care au contribuit prin articole, precum şi a colectivului de redacţie, care a cuprins şi cercetători de renume din ţară şi străinătate.
Publicaţia ajunge la un număr de 725 de pagini, iar articolele sînt grupate în studii şi comunicări, note, un capitol special dedicat perioadei creştine, cercetări interdisciplinare, numismatică, Anniversaria, recenzii şi o cronică. „Studiile şi comunicările cuprind toate etapele istorice importante, pînă în perioada feudală. Grupajul Christianitas se referă la materiale arheologice, dar şi la izvoare istorice care privesc Biserica Tomisului şi episcopii din Moesia Inferioară. Cercetările interdisciplinare sînt importante pentru că aduc atingere între arheologie şi ştiinţele auxiliare ei, cum ar fi paleobotanica, paleozoologia, observaţiile de geografie ale coastei marine dobrogene. Numismatica îşi are ponderea ei prin descoperirile de tezaure monetare sau prin grupaje tematice privind Imperiul Grec, perioada bizantină, perioada otomană. Un capitol special se referă la colegi de-ai noştri, care au avut o lungă activitate în muzeu şi în arheologie şi pe care înţelegem să îi onorăm la valoarea lor reală, sînt nume prestigioase în arheologia românească, nume de referinţă. De asemenea, Cronica din revistă e necesară, pentru că ea păstrează continuitatea cronicilor anterioare şi e un instrument de lucru uşor, de identificare a cercetărilor, a siturilor arheologice, a perioadelor istorice urmărite”, a precizat Livia Buzoianu, specialist al muzeului constănţean şi membru în cadrul colectivului de redacţie al revistei „Pontica”.
De asemenea, de menţionat este faptul că materialele cuprinse în revistă sînt publicate atît în limba română, cît şi în franceză, engleză şi germană. Semnatarii articolelor, studiilor şi comunicărilor sînt specialişti de marcă, atît din ţară, cît şi de peste hotare, printre care: Alexandre Baralis - Franţa, Gocha R. Tsetskhladze - Australia, Yvon Garlan - Franţa, Maria Alexandrescu Vianu, Vasilica Lungu, Christina Ştirbulescu, Gheorghe Papuc, Petre Gherghe, Lucian Amon, Vasile Mărculeţ, Constantin Nicolae, Ionuţ Holubeanu, Mihai Ovidiu Căţoi, Georgi Atanasov - Bulgaria, Marian Neagu, Cătălin Nopcea, Laurenţiu Radu, Cătălin Dobrinescu, Gabriel Talmaţchi, Ion Pîslaru, Sorin Marcel Colesniuc, Gabriel Custurea şi alţii.
Începînd cu luna martie, după lansarea oficială a noului număr al revistei „Pontica”, publicaţia va putea şi achiziţionată şi de constănţeni, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Cea mai mare parte a exemplarelor va ajunge, însă, la cele peste 200 de instituţii de cercetare din străinătate, la care se adaugă institutele de cercetare ale Academiei şi muzeele din ţară, cu care muzeul constănţean a stabilit schimburi de publicaţii ştiinţifice şi nu numai. Pentru constănţenii pasionaţi de istorie, preţul unui exemplar din noul număr „Pontica” se va situa în jurul valorii de 30 de lei.