Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie 2017 şi a făcut obiectul unei serii generoase de amendamente. „Acestea (amendamentele – n.r.) sunt rezonabile şi corecte şi sperăm să se ţină cont de ele în interesul sistemului de învăţământ, în caz contrar vom folosi pârghii pentru a protesta”, a declarat, luni, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", la finalul şedinţei Consiliului Naţional al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSRL) Frăţia. "Ştiu că Ordonanţa 91 a intrat deja în Parlament. Noi am înaintat amendamentele noastre de care considerăm că ar trebui să se ţină cont în interesul sistemului de învăţământ. Sunt propuneri rezonabile şi corecte, din punctul nostru de vedere, şi sper că vor ţine cont de aşa ceva. Dacă nu, vom căuta şi alte pârghii prin care vom reuşi să impunem o corectare a acelor deficienţe care apar în Legea 153. Pe actuala legislaţie, pe Legea 62, greva este imposibil de organizat, este o realitate că ne place, că nu ne place. Normal trebuie să modifici Legea 62 pentru a avea posibilitatea să declanşezi o grevă generală. Legea spune că pot face grevă generală dacă nu am contract colectiv de muncă şi, totodată, legislaţia în vigoare îmi interzice să fac grevă generală pentru a obţine o creştere salarială. Deci, este o lege aberantă care a fost asumată de către Guvernul Boc şi care creează efecte şi în momentul de faţă", a spus Nistor.
Liderul sindical a punctat faptul că nu greva generală ar putea fi varianta de protest, ci şi alte căi. "Nu greva este cea mai gravă acţiune de protest la care pot recurge organizaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar. Avem alte pârghii care sunt mult mai eficiente decât o grevă generală şi le vom folosi la momentul oportun. Dacă va fi vorba despre o boicotare a examenelor naţionale, vor fi discuţii care se vor purta cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentaţii structurilor asociative ale elevilor şi nu numai. Ne-am dori să fie o acţiunea comună - părinţi, elevi, profesori - pentru rezolvarea unor probleme care ne vizează pe toţi, pentru că nu vorbim numai de probleme salariale. Eu sper că nu se va ajunge la aşa ceva. Toată lumea trebuie să înţeleagă că investiţia în educaţie reprezintă de fapt succesul în dezvoltarea economică a unui stat", potrivit aceleiaşi surse.
Reamintim că Ordonanţa nr. 91/2017 prevede, printre altele, o serie de măsuri, precum: pentru acordarea gradaţiei, la calculul vechimii în muncă se vor lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%, începând cu luna martie 2018 până la 31 decembrie 2018, drepturile salariale aferente activităţii prestate în linia de gardă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii vor fi determinate conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018 etc.
În urma şedinţei Consiliului Naţional CNSRL Frăţia, membrii organizaţiei sindicale s-au declarat nemulţumiţi de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2017, referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator, un alt subiect fierbinte în societatea actuală.