Educaţia se menţine cu greu pe linia de plutire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Văduvită de peste 800 de milioane de lei

Educaţia se menţine cu greu pe linia de plutire

Eveniment 11 Aprilie 2009 / 00:00 565 accesări

Potrivit ultimului proiect de rectificare bugetară, prima modificare de acest gen din 2009 presupune, în continuare, diminuarea bugetului Educaţiei, cu 811,9 milioane lei din fondul de salarii plus alte sume din investiţii, măsurile urmînd să fie adoptate, în această formă, sîmbătă, spun surse sindicale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, joi, că Ordonanţa de punere în aplicare a acordului cu FMI şi Banca Mondială va fi discutată într-o şedinţă de Guvern sîmbătă, adăugînd că documentul va conţine şi o anumită rectificare bugetară.

Rectificarea bugetară nu înseamnă disponibilizări

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că bugetul Educaţiei va fi redus cu 811,9 milioane de lei, ceea ce reprezintă fondul pentru indexarea cu 5% a salariilor profesorilor, şi a subliniat că nu se vor face disponibilizări în sistem, iar majorările vor fi recuperate în septembrie. “Cele 811,9 milioane de lei nu înseamnă disponibilizări sau scăderea salariilor, ci reprezintă fondul pentru indexarea de 5% (prevăzută iniţial pentru aprilie - n.r.) , pe care sperăm să îl recuperăm în septembrie. Este adevărat că nu se iau bani doar de la salarii, ci şi de la investiţii, dar sumele sînt mici şi se referă numai la sectoare unde pot fi înlocuite cu fonduri europene din programe de finanţare”, a explicat, vineri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Majorarea salariilor profesorilor se va face în ianuarie 2010

Ministerul Educaţiei caută soluţii privind majorările salariale din învăţămînt şi încearcă revenirea la Legea 221/2008, astfel încît, din ianuarie 2010, veniturile din sistem să crească cu 33%, anul acesta fiind deja alocată o cotă de 9%, a declarat, vineri, ministrul Ecaterina Andronescu. „Acum se află în Parlament Ordonanţa 151/2008 care anulează legea majorării salariilor. Vrem să renunţăm la această ordonanţă şi să revenim la Legea 221/2008, pentru că oricum nu este corect să aducem salariile cadrelor necalificate la acelaşi nivel cu cel al profesorilor calificaţi, aşa cum prevede măsura legislativă în vigoare. Ştiu că Legea 221 prevedea majorarea cu 50%, dar din aceasta a fost deja alocată o cotă de 9%. Dacă ar intra în vigoare iar Legea 221, aceasta ar presupune o creştere salarială cu 33,6%, începînd cu 1 ianuarie 2010, cînd, probabil, economia îşi va reveni”, mai spune ministrul Andronescu.

Sindicaliştii din Educaţie au făcut referendum

Ministrul îşi exprimă speranţa că banii vor fi recuperaţi în septembrie. În prezent, majorările salariale amînate i-au făcut pe sindicaliştii din Educaţie să iniţieze mai multe trimiteri în judecată ale Guvernului dar şi ale primăriilor şi şcolilor şi să ameninţe cu boicotarea anului şcolar, a examenelor şi cu proteste. Amintim că scandalul majorărilor salariale pentru profesori a început după ce anul trecut, pe 30 septembrie, parlamentul a adoptat Legea 221, privind majorarea salariilor cu 50%, promulgată de preşedintele Traian Băsescu. La momentul respectiv, Guvernul Tăriceanu a făcut toate demersurile necesare pentru amînarea intrării în vigoare a acestei legi. Pentru asta, Executivul a emis două ordonanţe: prima, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României, prevedea amînarea intrării în vigoare a Legii 221. A doua, rămasă în vigoare, prevedea creşterea diferenţiată a salariilor, cu pînă la 28%, în două trepte, la 1 martie 2009 şi, respectiv, 1 septembrie. Cele mai însemnate majorări se aplicau salariilor de pînă la 600 de lei.

Săptămîna viitoare, cele patru federaţii din educaţie vor lua o decizie cu privire la măsurile sindicale pe care vor adopta în problema majorărilor salariale, în funcţie de rezultatele unui sondaj printre sindicalişti. “Nu cred în vorbe şi iluzii, legea trebuia aplicată din octombrie 2008, dar acest lucru nu s-a întîmplat, astfel că am fost puşi în situaţia de a solicita prin referendum membrilor noştri de sindicat să se pronunţe privitor la problemele din educaţie”, a declarat, vineri, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea. Sondajul de opinie a avut loc în martie, iar rezultatele vor fi aflate săptămîna viitoare, federaţiile sindicale urmînd să ia o decizie în funcţie de acestea, a mai spus Cornea.



12