Salariile revoltător de mici din Educaţie şi condiţiile grele în care majoritatea cadrelor didactice îşi desfăşoară activitatea fac ca numărul tinerilor capabili care doresc să urmeze o carieră în spatele catedrei să fie, de la an la an, din ce în ce mai mic. În aceste condiţii, nu este de mirare că, cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, la nivelul judeţului nostru încă mai sunt catedre libere. Potrivit inspectorului şcolar adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Mircea Vrană, pe 7 septembrie, la nivelul unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului mai erau vacante aproape 40 de posturi de educatori şi aproape 100 de posturi de învăţători. „Încercăm să acoperim aceste posturi prin plata cu ora sau prin personal asociat, astfel încât toate posturile să fie ocupate la începerea anului şcolar, pe 17 septembrie”, a spus inspectorul şcolar adjunct Vrană. El a precizat că au fost depuse şi aproape 15 cereri de renunţare la post, din partea unor cadre didactice care obţinuseră catedre în localităţile judeţului. „Meseria de cadru didactic presupune un volum foarte mare de muncă şi o retribuţie modestă. Acestea sunt motivele care duc la apariţia acestor situaţii”, a explicat fenomenul inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu. El a precizat că posturile rămase vacante vor fi postate din nou pe site-ul instituţiei şi se va face tot posibilul pentru ca acestea să fie ocupate. În condiţiile în care valoarea salariilor din Educaţie abia acoperă cheltuielile zilnice ale unui dascăl, găsirea unor înlocuitori pentru cei care au ales să plece din sistem, precum şi ocuparea posturilor rămase vacante se pot dovedi problematice.
SALARII DE MIZERIE Potrivit grilelor de salarizare stabilite prin lege, care ne-au fost puse la dispoziţie de reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, în 2010 (înaintea reducerilor salariale cu 25%), salariul net (bani în mână) maxim pe care un cadru didactic îl putea primi (fără gradaţia de merit, care este obţinută doar de 3% din personalul didactic şi fără sporul pentru dirigenţie) era de 1.811 lei, în cazul în care avea cel mai înalt nivel de pregătire (gradul didactic 1) şi peste 40 de ani de vechime. Situaţia era şi mai sumbră pentru tinerele cadre, aflate la început de drum, al căror salariu era cuprins între 703 (învăţători/educatori) lei şi 749 lei (profesorii debutanţi cu studii superioare de lungă durată - ciclul licenţial de patru ani sau licenţă plus master pentru sistemul Bologna). În cazul în care catedra pe care o ocupau era situată în mediul rural, atunci ei trebuiau să dea între 300 şi 500 de lei, lunar, pe transport, pentru a putea face naveta. După reducerile impuse de guvernanţii portocalii, salariul ajunsese la 527 de lei net (pentru învăţători, educatori) şi la 562 de lei net pentru profesorii debutanţi cu studii superioare de lungă durată. În cazul cadrelor cu grad didactic 1 şi peste 40 de ani vechime, de la 1.811 lei, salariul net a ajuns la 1.358 lei.
VIITOR SUMBRU „Situaţia din Educaţie va deveni cu adevărat dramatică peste trei - patru ani, când cadrele din garda veche vor ieşi la pensie. Cu câteva mici excepţii, nu avem cadre performante care să vină în locul lor. Cei care aleg acum să intre în Învăţământ sunt cei care nu au reuşit să intre la Medicină, la Drept sau la alte specializări. Uitaţi-vă la notele de la titularizare din ultimii ani. După cum am mai spus, sunt şi excepţii, dar majoritatea sunt slab pregătiţi”, a declarat preşedintele SLSIP, prof. Ioana Purcărea. Salariile mici, coroborate cu lipsa banilor alocaţi pentru întreţinerea şi modernizarea bazei materiale a şcolilor vor duce, dacă lucrurile nu se schimbă, fie la închiderea unităţilor de învăţământ, fie la situaţii de-a dreptul ridicole, în care profesori de nota 1 vor preda în clase ce stau să se dărâme.