Una dintre sălile de clasă ale Grupului Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii a fost transformată, ieri după-amiază, preţ de mai bine de o oră, în sală de tribunal, sală de aşteptare şi chiar în „cârciumă”, totul în scop... educativ. „Responsabili” morali pentru această transformare au fost actorul Liviu Manolache şi colegii săi de la Teatrul de Stat: Luiza Sarivan, Andrei Cantaragiu, Bogdan Bucătaru şi Florentin Roman. Celor cinci artişti le-a revenit dificila şi frumoasa misiune de a le prezenta elevilor minunata lume a lui I. L. Caragiale, în cadrul „orei de teatru”. Într-o sală de clasă, mult prea mică pentru numărul mare de liceeni care ar fi vrut să asiste la această insolită „oră de teatru”, adolescenţii au urmărit cu emoţie şi interes actul teatral şi cultural.
Pentru „încălzire”, actorul Liviu Manolache a invocat, la debutul întâlnirii, un personaj emblematic al literaturii române şi chiar al peisajului mioritic: Mitică. „Ion Luca Caragiale ne-a făcut să înţelegem, în timp, de ce suntem cum suntem: trăzniţi, veseli, pizmaşi, purtători ai unui anumit spirit ghiduş (...) În fiecare zi, nenea Caragiale ne arată că avem o problemă. Acest lucru dovedeşte că nimic nu s-a schimbat”, a subliniat Liviu Manolache.
„Mitică” a reprezentat doar „o felie” de... specific românesc, deoarece au urmat alte porţii savuroase de umor: patru schiţe celebre semnate de marele dramaturg, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 30 ianuarie, 158 de ani. Astfel, sala de clasă a fost transformată în terasa unde „Amicii” Lache şi Mache s-au răcorit cu o bere - fără alcool -, apoi încăperea a devenit tribunalul unde s-a împărţit „Justiţie”. Iar confuzia între strada „Sapienţei” şi strada „Pacienţii” a fost favorizată de „Căldură mare” - o piesă despre care elevii au aflat că este precursoare a teatrului absurdului, al cărui reprezentat de seamă este un alt român celebru, Eugen Ionescu. Spre finalul orei magice de teatru, încăperea s-a transformat într-o sală de aşteptare „CFR”.
După fiecare moment „caragialicesc”, elevii au fost invitaţi să decripteze mesajul din piesele lui Nea Iancu, iar doi elevi au fost chiar protagoniştii unui moment inspirat din „Amicii”. „Teatrul nu este distracţie. El este o formă de reflectare a realităţii. Noi nu v-am minţit, ci v-am prezentat o lume. Teatrul este viu. Este o formă de socializare în care pot să-mi găsesc existenţa şi rostul în societate”, a precizat actorul Liviu Manolache. Artistul constănţean care s-a perfecţionat în Anglia pentru a putea organiza astfel de manifestări în liceele constănţene i-a îndemnat pe adolescenţii care au luat parte la inedita oră să profite de toate spaţiile pe care municipiul Constanţa le oferă cu generozitate: teatre şi muzee, dar şi cluburi. „În Occident, lumea nu se mai uită la televizor. Iese din casă, se duce la teatru, la meciuri, prin parcuri. În acest mod ajungi să trăieşti mai mult, mai bine şi altfel”, le-a spus adolescenţilor Liviu Manolache. El continuă să promoveze arta dramatică în şcoli, în cadrul „Orei de teatru”, o premieră absolută pentru judeţul Constanţa, dar şi pentru România, proiect realizat cu sprijinul conducerii Teatrului de Stat. Următoarea întâlnire cu personajele lui Caragiale va avea loc, mâine, de la ora 10.00, la Liceul Internaţional de Informatică. „Orele de teatru” vor fi susţinute în alte licee din municipiul Constanţa, dar şi în localităţile din judeţ.