Edward Snowden a părăsit Hong Kong

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pus sub acuzare pentru spionaj

Edward Snowden a părăsit Hong Kong

Monden 24 Iunie 2013 / 00:00 449 accesări

EŞEC PENTRU SUA Fostul consultant responsabil pentru divulgarea informaţiilor privind programele americane de supraveghere a internetului şi telecomunicaţiilor, Edward Snowden, a fost inculpat oficial, pentru spionaj şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale, de către justiţia americană, care a solicitat oficialilor din Hong Kong să îl aresteze. Edward Snowden, refugiat din 20 mai la Hong Kong, este vizat de un mandat de arestare provizorie, a anunţat „The Washington Post”, care a citat responsabili americani aflaţi sub anonimat. Un tratat de extrădare este în vigoare între Hong Kong şi SUA, însă oficialii de la Beijing au dreptul de a se opune prin veto. China a anunţat deja că are de gând să conteste demersurile SUA, mai ales că, prin prisma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, SUA au monitorizat, ani la rând, milioane de calculatoare şi telefoane mobile ale cetăţenilor săi.

Oficialii de la Hong Kong i-au permis ieri lui Edward Snowden să părăsească ţara cu o cursă a companiei ruse Aeroflot. „Edward Snowden a părăsit Hong Kong-ul în mod voluntar, pentru o ţară terţă, în mod legal şi normal”, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului. Acesta a subliniat că autorităţile din Hong Kong nu au primit informaţii relevante care să justifice arestarea cetăţeanului american, aşa cum au solicitat SUA. Ieri, Edward Snowden a sosit la Moscova, pe aeroportul Şeremetievo, la bordul zborului SU213 venind din Hong Kong, iar astăzi, 24 iunie, ar urma să decoleze cu zborul SU150 spre Cuba şi, mai departe, spre Venezuela, la bordul unui zbor local. Preşedinţia Rusiei pare solidară cu Edward Snowden şi susţine că nu are informaţii despre locul în care se află acesta şi nici despre planurile lui. Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, anunţa că Rusia ia în considerare varianta de a-i acorda azil lui Edward Snowden. Este posibil ca destinaţia finală să fie Islanda. Un om de afaceri islandez care reprezintă site-ul WikiLeaks a dezvăluit anterior că oficialii islandezi pregătesc un zbor către ţara lor, pentru Edward Snowden. Într-un interviu pentru cotidianul britanic „The Guardian” pe 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat. Una din destinaţii poate fi şi Ecuador, unde fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a cerut azil şi vrea să ajungă pentru a scăpa de extrădarea în SUA.

ATACURI INFORMATICE Edward Snowden, de 30 de ani, a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, PRISM, vizând reţelele de socializare şi furnizorii de internet. Acesta susţine că Guvenul american piratează, de exemplu, companiile de telefonie mobilă chineze, pentru a intercepta milioane de mesaje trimise prin SMS. Potrivit unui articol publicat sâmbătă de cotidianul „South China Morning Post” din Hong Kong, SUA au piratat, de asemenea, prestigioasa universitate Tsinghua din Beijing şi operatorul de fibre optice pentru Asia-Pacific Pacnet, proprietarul uneia dintre cele mai mari reţele de fibre optice în regiunea Asia-Pacific. Pacnet, cu sedii la Hong Kong şi Singapore, posedă 46.000 kilometri de fibre optice şi lucrează în 13 ţări. Fostul consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) şi al CIA susţine că deţine probe pentru tot ce afirmă. Potrivit statisticilor oficiale, chinezii şi-au trimis aproape 900 de miliarde de SMS-uri în 2012, adică cu 2,1% mai mult ca în 2011. Articolul nu divulgă cum are loc presupusa piratare, dar arată că experţii chinezi în securitatea cibernetică erau în alertă de mai mult timp, în urma unor atacuri clandestine efectuate cu echipamente străine.

Regimul de la Beijing este foarte sensibil în ceea ce priveşte

Universitatea Tsinghua, care îi numără printre absolvenţii săi pe actualul preşedinte chinez Xi Jinping sau pe fostul preşedinte Hu Jintao. Această universitate adăposteşte cele şase principale reţele prin care pot fi accesate datele internet a milioane de chinezi.

RĂUL CEL MAI MIC Agenţia de informaţii britanică responsabilă de supravegherea electronică (GCHQ) este mai rea decât NSA, a estimat Edward Snowden. GCHQ-ul britanic analizează cantităţi mari de date cu caracter personal, informaţii pe care le împarte cu NSA-ul american. GCHQ poate stoca, pentru o perioadă de până la 30 de zile, datele obţinute prin cabluri cu fibră optică, cu scopul de a le analiza în cadrul unei operaţiuni cu numele de cod Tempora, care a început în urmă cu 18 luni, a titrat, sâmbătă, publicaţia britanică „The Guardian”. „Nu este vorba doar despre o problemă americană. Marea Britanie joacă un rol major în această afacere”, a afirmat Edward Snowden. Un purtător de cuvânt al agenţiei britanice cu sediul la Cheltenham a dat asigurări că instituţia respectă strict legea.

20 DE ANI DE SUPRAVEGHERE Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul de Stat american l-au monitorizat îndeaproape pe autorul mexican Carlos Fuentes, timp de peste două decenii, pentru că era considerat comunist şi simpatizant al preşedintelui cubanez Fidel Castro, conform unor documente FBI recent publicate. Documentele postate pe site-ul FBI, săptămâna trecută, arată că SUA nu i-au acordat lui Carlos Fuentes o viză de intrare pe teritoriul american de cel puţin două ori în anii \'60. Într-unul dintre documente, Carlos Fuentes este descris ca „un scriitor mexican comunist important” şi „un romancier mexican binecunoscut cu o lungă istorie de legături subversive”. În dosarul de 170 de pagini cu documente oficiale interne şi unele articole de ziar, FBI-ul descrie modul în care l-a monitorizat pe Carlos Fuentes şi i-a refuzat permisiunea de a intra în SUA pentru că era membru al Partidului Comunist Mexican.

Carlos Fuentes a murit în anul 2012, la 83 de ani, din cauza unei hemoragii interne. Unul dintre cei mai influenţi autori şi intelectuali din America Latină ai secolului XX, Carlos Fuentes l-a susţinut pe Fidel Castro după ce acesta a preluat conducerea Cubei şi a sprijinit, de asemenea, revoluţia sandinistă din Nicaragua. Relaţiile bune ale lui Carlos Fuentes cu Guvernul cubanez s-au încheiat în 1971, când s-a alăturat protestelor contra tratamentului aplicat poetului Heberto Padilla, lucru pentru care oficialii cubanezi nu l-au iertat niciodată.



12