Fostul colaborator al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) pare că a decis să dea uitării trecutul de sursă de informaţii şi vrea să îşi facă o nouă viaţă în Rusia, cel puţin aşa a declarat, vineri, avocatul său, Anatoli Kucerena. La insistenţa jurnaliştilor, avocatul a precizat că Edward Snowden s-a decis şi asupra reşedinţei sale, chiar dacă locaţia sa nu va fi dezvăluită, din motive de securitate. Totodată, nu a exclus o întâlnire a acestuia cu presa, în zilele următoare, dar nici nu a dorit să facă declaraţii precise în acest sens.
OFERTĂ DE MUNCĂ Edward Snowden a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova, singur, într-un taxi obişnuit, a precizat avocatul, care a explicat şi de ce clientul său a fentat presa. După mai bine de o lună de zile în care a fost blocat în zona de tranzit a aeroportului de la Moscova, Edward Snowden este epuizat moral, a declarat avocatul Kucerena, într-un interviu pentru postul televiziunii publice ruse Rossia-24. „Condiţiile în care el a trăit pot fi catalogate ca arest la domiciliu, doar că atmosfera nu era domestică. Imaginaţi-vă numai: zilnic, un difuzor anunţă periodic sosirile şi plecările. Bunăoară, a sosit zborul de la New York, Roma, Washington. Cum v-aţi simţi? Şi aşa tot timpul, practic în fiecare minut, acest difuzor spune ceva”, a explicat Anatoli Kucerena, care pare să se fi ataşat de clientul său. Conform WikiLeaks, Snowden a fost însoţit de consiliera juridică Sarah Harrison.
Unde se află exact, în acest moment, fostul asistent tehnic al CIA nu se ştie. Cu toate acestea, a început deja să primească oferte de muncă. Astfel, fondatorul celei mai mari reţele sociale din Rusia, VKontakte, Pavel Durov, a apreciat rezultatele activităţii sale şi i-a propus o colaborare de un an, invitându-l la sediul companiei din Sankt-Petersburg. „Poate că lui Edward i-ar plăcea să se ocupe de securizarea datelor personale ale milioanelor de internauţi ruşi”, a spus acesta.
MULŢUMIRI LA MOSCOVA, FURIE LA WASHINGTON Edward Snowden a mulţumit Rusiei pentru decizia de a-i acorda azil politic provizoriu un an, afirmând că „dreptatea a prevalat”, conform unui comunicat difuzat de WikiLeaks. „În ultimele opt săptămâni, administraţia Obama nu a manifestat niciun fel de respect pentru legile naţionale şi internaţionale, dar, în final, dreptatea a prevalat. Mulţumesc Rusiei pentru că mi-a acordat azil”, a declarat acesta. „Aceasta este o nouă victorie în războiul pe care-l duce preşedintele american, Barack Obama, împotriva avertizorilor de integritate. Această bătălie a fost câştigată, dar războiul continuă”, a declarat, la rândul său, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.
Aceste declaraţii nu au fost deloc bine primite în SUA, unde autorităţile s-au declarat extrem de dezamăgite de hotărârea Rusiei de a-i acorda azil politic temporar lui Edward Snowden. Mai mulţi senatori americani au cerut chiar revizuirea relaţiilor cu Moscova. „Acţiunea Rusiei reprezintă o lipsă de consideraţie şi o încercare intenţionată de a umili SUA. Este o palmă dată tuturor americanilor”, a declarat senatorul republican John McCain, cerând administraţiei Obama să revizuiască fundamental relaţiile sale cu Kremlinul. Opinia sa este susţinută şi de colegul republican Lindsey Graham, care a apreciat că acest caz a schimbat regulile jocului între Washington şi Moscova. În luna iulie, Lindsey Graham alături de democratul Chuck Schumer au solicitat, într-o moţiune depusă în Senatul SUA, mutarea Summitului G20, prevăzut între 5 şi 6 septembrie la Sankt Petersburg, într-o altă ţară. Concluzia ar fi că între Washington şi Moscova s-a ridicat un mic... Zid al Berlinului.