Fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, care a primit azil temporar în Rusia, este liber să călătorească şi să muncească unde vrea în această ţară, dar nu poate ocupa posturi oficiale. Oleg Molodievski, responsabil în cadrul Serviciului federal rus pentru Imigraţie din regiunea Moscovei, a precizat că, dacă Edward Snowden va înainta o cerere de a fi transferat într-o altă regiune, atunci i se va oferi această oportunitate. După ce a fost blocat mai mult de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, fostul consultant a părăsit aeroportul moscovit, dar nu se ştie unde se află în prezent. Tânărul de 31 de ani aşteaptă să fie vizitat de tatăl său, care a solicitat viză pentru Rusia.
RESENTIMENTE SUA continuă să ceară Rusiei extrădarea sa. Acest caz a tensionat relaţiile ruso-americane, preşedintele Barack Obama anulând întâlnirea cu Vladimir Putin programată pentru începutul lunii septembrie, la Moscova. În SUA sunt însă destule resentimente faţă de dezvăluirile fostului consultant al serviciilor secrete americane. De exemplu, un serviciu de email securizat din Texas, care, potrivit unor relatări, a fost folosit de Edward Snowden, a anunţat că se închide, fără să poată explica legal de ce. Într-o notă criptică postată pe site-ul Lavabit, proprietarul Ladar Levison a declarat că firma mai degrabă renunţă decât să devină, după cum s-a exprimat el, „complice la crime împotriva poporului american”. Ulterior, Ladar Levison nu a mai răspuns niciunui apel telefonic din partea presei care cerea lămuriri. Dezvăluirile făcute de Edward Snowden au atras atenţia asupra modului în care Guvernul SUA poate obliga în secret companii să predea informaţii despre clienţi şi să le oprească să discute despre acest lucru. Informaţiile furnizate de Lavabit ar putea fi de interes pentru anchetatorii ce urmăresc scurgerile de informaţii asumate de Edward Snowden. Evidenţele publice arată că cineva a înregistrat trei adrese pe numele Ed Snowden la firma din Dallas, în ultimii patru ani.
VIAŢA PRIVATĂ, ÎN BALANŢĂ Preşedintele american s-a întâlnit cu directorii giganţilor din domeniul informatic şi al telecomunicaţiilor, printre care Apple, Google şi AT&T, pentru a discuta despre controversatul program de supraveghere al SUA. Barack Obama s-a întreţinut la Casa Albă cu directorul general al Apple, Tim Cook, cu cel al AT&T, companie de telefonie mobilă şi funizor de internet, Randal Stephenson, precum şi cu informaticianul de renume Vinton Cerf, considerat unul dintre „părinţii” internetului, angajat al Google. Tema întâlnirii la care au participat şi organizaţii de apărare a vieţii private a fost programul de supraveghere a comunicaţiilor electronice efectuat de Agenţia Naţională de Securitate, a cărui amploare a fost dezvăluită de Edward Snowden. Casa Albă nu a confirmat întâlnirea, care nu era menţionată nici pe agenda oficială a lui Barack Obama.
De la dezvăluirile făcute de Edward Snowden, administraţia Obama a reafirmat că supravegherea comunicaţiilor electronice a fost legală şi a contribuit la salvarea de vieţi prin dejucarea de atentate. Liderul de la Casa Albă i-a asigurat pe compatrioţii săi că nimeni nu le-a ascultat apelurile telefonice. Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, indica pe 11 iunie că preşedintele îşi doreşte o dezbatere publică privind supravegherea comunicaţiilor, dar că este nevoie să se găsească un echilibru între securitate şi respectarea vieţii private.