Edward Snowden mai rămâne trei ani în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spionajul se complică

Edward Snowden mai rămâne trei ani în Rusia

Monden 08 August 2014 / 00:00 346 accesări

Fostul agent al CIA Edward Snowden a fost autorizat să rămână încă trei ani în Rusia, unde se află din vara anului trecut, a anunțat, ieri, la Moscova, avocatul său, Anatoli Kucerena. Noul regim acordat lui Snowden îi va permite acestuia să călătorească în străinătate, de aici înainte. Fostul consultant al Agenției americane pentru Securitate Națională (NSA) a obținut, la 1 august 2013, un azil provizoriu de un an în Rusia. Avocatul său a solicitat pe lângă autoritățile ruse prelungirea dreptului său de ședere în Rusia. Snowden, care nu a participat la conferința de presă a avocatului său, trăiește într-un loc păstrat în cel mai mare secret de la sosirea sa în Rusia. Kucerena a promis că, de îndată ce va apărea cea mai mică ocazie, clientul său va putea ține o conferință de presă.

ATAC CIBERNETIC DE MARE AMPLOARE Fostul consultant al NSA devine însă o problemă tot mai mică. O firmă contractoare a Departamentului american de Securitate Internă a fost supusă unui atac cibernetic de mare amploare, în spatele căruia se bănuiește a fi un stat. Atacul a condus la furtul datelor personale ale angajaților firmei private, dar și a mai multor agenții guvernamentale cu care desfășoară contracte. Potrivit informațiilor titrate de publicația ”The Washington Post”, compania identificată USIS este responsabilă cu verificarea trecutului și a referințelor persoanelor pe cale de a fi angajate de către Departamentul de Securitate Internă, dar și a angajaților care sunt promovați de la un nivel de securitate la altul. Această firmă ar fi trebuit, de exemplu, să îi verifice pe fostul contractor al NSA Edward Snowden sau pe Aaron Alexis, cel care a deschis focul în baza navală de la Washington DC. Ancheta preliminară arată că o parte din personalul Departamentului de Securitate Internă a fost afectată, fiind demarată o investigație oficială.

CUVINTE-CHEIE Ceva adevăr trebuie să existe în aceste informații. Amploarea atacului ar putea fi însă de proporții. Experţii companiei informatice Kaspersky au anunțat că au depistat o vastă operaţiune de spionaj cibernetic ce vizează două agenţii de informaţii şi sute de instituţii guvernamentale şi militare din SUA, Europa şi din Orientul Mijlociu, fiind vizate obiective din Franţa, Rusia, Germania, Rusia, Belarus, Polonia, DAR ȘI ROMÂNIA. Potrivit anchetatorilor companiei Kaspersky, hackerii sunt susţinuţi, cel mai probabil, de un stat, utilizând metode şi instrumente similare cu cele folosite în alte două cazuri majore de spionaj atribuite Rusiei. Compania Kaspersky, care are sediul la Moscova, a refuzat să comunice dacă Rusia se află în spatele operaţiunii de spionaj cibernetic. Potrivit specialiştilor, în cadrul operaţiunii de spionaj, hackerii au reuşit să sustragă cantităţi mari de date, inclusiv documente de tip text şi e-mailuri, softul utilizat căutând documente după cuvinte-cheie precum ”NATO”, ”UE - dialog - energie” şi ”Budapesta”.

Firma Kaspersky a precizat că aceasta este prima operaţiune de spionaj depistată până acum care a reuşit să pătrundă în sisteme ale serviciilor secrete. Compania specializată în securitatea informatică a refuzat să dezvăluie numele agenţiilor de spionaj vizate, precizând doar că una aparţine unui stat din Orientul Mijlociu, iar alta este a unei ţări membre UE. Alte obiective vizate sunt ministere de externe şi ambasade, ministere de interne, reprezentanţe comerciale, companii din industria militară şi farmaceutică. Experţii companiei Kaspersky au declarat că hackerii au utilizat softuri informatice cunoscute sub denumirile ”Carbon” sau ”Cobra”, folosite în alte două cazuri de spionaj cibernetic atribuite Rusiei. Primul atac cibernetic atribuit Rusiei a vizat Comandamentul Central american, în anul 2008. Al doilea atac a vizat obiective din Ucraina şi din alte ţări, la începutul acestui an.

Taguri articol


12