Edward Snowden negociază revenirea în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Edward Snowden negociază revenirea în SUA

Monden 27 Mai 2014 / 00:00 527 accesări

Avocaţii fostului analist al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden negociază cu autorităţile de la Washington posibila lui întoarcere în SUA, în anumite condiţii. ”Toţi cei care au legătură cu acest caz sunt conştienţi că cel mai înţelept lucru este găsirea unei soluţii de acord reciproc”, a declarat Wolfgang Kaleck, unul dintre avocaţii lui Snowden. Avocatul german, care nu participă la conversaţii, a declarat revistei ”Der Spiegel” că obiectivul este de a căuta, cel puţin pe termen mediu, o soluţie care să fie acceptabilă pentru Snowden, aflat în prezent Rusia, cu un permis de azil temporar.

La o videoconferinţă cu internauţii din luna ianuarie, Edward Snowden subliniase că nu preconizează să se întoarcă în SUA cât timp legea spionajului îi incriminează pe denunţătorii publici, deşi Departamentul de Justiţie se declarase deschis în favoarea găsirii unei soluţii în acest caz. Potrivit avocatului german al fostului analist al NSA, este de aşteptat ca Guvernul SUA să-i faciliteze calea lui Snowden. Avocatul Kaleck vede deschisă calea şi pentru o posibilă călătorie a tânărului analist la Berlin, unde săptămâna trecută au început lucrările unei comisii de anchetă a Parlamentului care trebuie să clarifice amploarea spionajului american pe teritoriul german.

Dezvăluirile lui Snowden au tensionat, anul trecut, relaţiile dintre Germania şi SUA. Deşi Guvernul cancelarului Angela Merkel şi-a exprimat, într-un raport, refuzul ca Edward Snowden să intre în Germania, pentru implicaţiile sale juridice şi politice, avocatul Kaleck a amintit că nu a existat un răspuns negativ oficial şi cere să fie apărat dreptul ca fostul analist să fie interogat de comisie. Dezvăluirile lui Snowden au tensionat relaţiile dintre Germania şi SUA prin dezvăluirea unui program masiv de spionaj, inclusiv faptul că unul dintre telefoanele mobile ale cancelarului a fost supus interceptării serviciilor secrete americane. Cancelarul Merkel a vizitat Casa Albă la 2 mai şi a recunoscut că există încă ”unele dificultăţi ce trebuie depăşite”, în faţa refuzului preşedintelui SUA, Barack Obama, de a conveni un tratat de spionaj reciproc, promovat de oficialii de la Berlin.

SECRET ŞI NU PREA Nu numai dezvăluirile lui Edward Snowden au pus Casa Albă într-o situaţie jenantă. Administraţia Obama a făcut o gafă colosală şi a dezvăluit, din greşeală, identitatea şefului secţiei CIA la Kabul, după ce numele său a fost inclus pe lista, trimisă presei, conţinând numele oficialilor americani ce participau la vizita preşedintelui Barack Obama în Afganistan. Casa Albă şi-a recunoscut greşeala şi a retransmis rapid o listă modificată, ce nu includea numele ofiţerului CIA, identificat în primul comunicat drept şeful secţiei din Kabul, un termen folosit, de obicei, de CIA pentru spionul cu cel mai înalt grad dintr-o ţară. Ofiţerul CIA s-a aflat printre cei 15 oficiali americani ce au fost prezenţi la un briefing pe probleme militare organizat pentru preşedintele Barack Obama în baza de la Bagram, din apropiere de Kabul. Printre participanţi s-au aflat, de asemenea, ambasadorul SUA în Afganistan, James B. Cunningham, şi generalul Joseph F. Dunford, comandantul forţelor americane şi al coaliţiei din Afganistan.

Un caz similar a avut loc după ce oficiali ai administraţiei George W. Bush au dezvăluit identitatea fostului ofiţer CIA Valerie Plame, însă împrejurările au fost diferite, în condiţiile în care s-a urmărit discreditarea soţului său, fost ambasador şi un critic vehement al invadării Irakului. De asemenea, identitatea a cel puţin trei şefi ai secţiei CIA din Pakistan a fost dezvăluită public în ultimii ani. Într-unul dintre aceste cazuri, un ofiţer CIA a devenit ţinta unor ameninţări cu moartea după ce identitatea sa a fost dezvăluită, ceea ce a obligat Agenţia Centrală de Informaţii să-l aducă rapid în ţară.



12