Oficialii din Elveția și SUA se află, în ultima vreme, mereu pe poziții diferite. Fie că este vorba despre banii pe care anumiți cetățeni americani îi ascund în conturi deschise la bănci elvețiene, fie că este vorba despre soarta regizorului francez de origine poloneză Roman Polanski, autoritățile de la Berna și Washington nu se pun de acord cu privire la aplicarea justiției. Noul diferend dintre cele două state pare să îl aibă în prim-plan pe Edward Snowden. Fostul consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate din SUA (NSA) nu riscă să fie extrădat în mod automat în SUA, în cazul în care vine în Elveţia, aceasta fiind o veste neașteptat de bună pentru el.
PATRIA LIBERTĂȚII DEPLINE Condiţiile în care nu va fi extrădat acest informatician, care a dezvăluit lumii întregi vastul program de spionaj al SUA, sunt prezentate în mod detaliat într-un raport întocmit de Ministerul Public al Confederaţiei Helvetice (MPC), pe care agenţia de presă ATS a putut să-l procure. Edward Snowden este inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de documente care aparţin statului, infracţiuni pasibile de o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Informaticianul, considerat un avertizor de integritate, a obţinut, la sfârşitul lunii august, un permis de rezidenţă pentru o perioadă de trei ani în Rusia, după ce a beneficiat de azil politic timp de un an. Acest statut îi permite să muncească în Rusia şi să se deplaseze liber în străinătate. Edward Snowden nu mai deţine un paşaport american; acesta i-a fost retras de către autorităţile de la Washington, în încercarea de a-l determina să revină în țară.
Potrivit raportului MPC, Elveţia nu-l va preda pe cetăţeanul american în cazul în care cererea de extrădare îmbracă un caracter politic potrivit concepţiei helvetice. ”O extrădare va fi respinsă dacă acţiunile pentru care este solicitată reprezintă un delict politic sau dacă cererea pare motivată politic”, se arată în document. Acuzaţiile de trădare sau de trădare de stat vor fi considerate ca delicte politice de către Elveţia. În plus, orice extrădare va fi respinsă în cazul în care Edward Snowden riscă pedeapsa cu moartea în SUA. Totodată, Edward Snowden poate obţine de la Ministerul Public, în cadrul unei proceduri penale, un permis de liberă trecere. În acest caz, Biroul federal al Justiţiei nu-l va putea aresta în vederea extrădării.
SOLUȚIE IN EXTREMIS Numai ”obligaţii de stat superioare”, ca acorduri între state ce prevăd alte dispoziţii, ar putea să modifice această poziţie, relevă Parchetul de la Berna. Acesta din urmă efectuează în prezent ”diverse verificări” cu privire la ”activităţi desfăşurate de către state străine în Elveţia”, a declarat Francesco Maltauro, coordonatorul afacerilor procurorului general al MPC, contactat în legătură cu informaţii dezvăluite de publicațiile ”SonntagsZeitung” şi ”Le Matin Dimanche”.
Elveţia creează, în prezent, o comisie de experţi, în urma unei moţiuni depuse de un ales socialist, adoptată de Parlament şi transmisă în luna iunie Guvernului. Aceasta va rămâne în funcţiune până la redactarea unui raport de către experţi, timp de maximum trei ani de zile. Potrivit Parlamentului, în faţa amplorii supravegherii cetăţenilor, Elveţia are nevoie de o comisie interdisciplinară de experţi.
Edward Snowden a transmis presei zeci de mii de elemente care dovedesc amploarea activităţilor NSA, dezvăluiri catalogate drept ”acte de trădare” de către preşedintele Comisiei pentru Informaţii Secrete din cadrul Camerei Reprezentanţilor. Dacă va fi primit de către Elveția, UE răsuflă ușurată, pentru că, astfel, bătrânul continent își păstrează reputația că respectă pe deplin drepturile omului. Cum interesele economice și politice ale UE și SUA pentru crearea zonei libere nord-atlantice și disputa cu Rusia le forțează să își unească forțele, teritoriile celor 27 de state membre nu ar fi putut să constituie refugiu pentru Edward Snowden.