ANCHETĂ SERIOASĂ Oficialii brazilieni vor să-l chestioneze pe fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden, pentru a afla mai multe despre programul de spionaj ce a vizat cea mai mare ţară din America Latină. Potrivit informaţiilor divulgate de acesta, NSA a interceptat comunicaţiile preşedintei Dilma Rousseff cu consilieri, a spart reţeaua de calculatoare a companiei petroliere de stat Petrobras şi a monitorizat miliarde de e-mailuri şi apeluri telefonice provenind din Brazilia. Jose Alberto Freitas, care conduce sectorul de informaţii al poliţiei federale braziliene, a declarat că o întâlnire cu Edward Snowden este ”o prioritate”. La rândul său, senatorul Ricardo Ferraço a declarat că va cere Guvernului rus permisiunea de a discuta cu Edward Snowden într-o videoconferinţă.
ÎNTREVEDERE DE MORAL Fostul consultant IT este tot mai activ în ultima vreme. Acesta a avut o întrevedere de şase ore cu patru foşti colaboratori ai serviciilor secrete americane, într-un hotel din Moscova. Cei patru sunt Coleen Rowley, fost agent FBI, Jesselyn Radack, fost oficial în cadrul Departamentului de Justiţie, Thomas Drake, fost angajat NSA, şi Ray McGovern, fost analist al CIA, în trecut critic la adresa tentativei oficialilor americani de a încălca drepturile civile. Acesta a dezvăluit că cele patru laptopuri pe care Edward Snowden le-a luat cu el când a fugit din Hawaii către Hong Kong au fost o diversiune. Aparent, informaţiile importante pe care fostul colaborator NSA le-a copiat din serverele la care avea acces au fost stocate pe dispozitive foarte mici, mai precis pe harduri de memorie. Cei patru i-au înmânat premiul pentru integritate, încurajându-l pe Edward Snowden să nu capituleze în demersurile sale de a rămâne un cetăţean liber. Aceştia au mai declarat că fostul analist este bine păzit şi protejat la Moscova. Edward Snowden a avut parte de o întrevedere foarte emoţională cu tatăl său, dar alte detalii nu au mai fost date publicităţii.
O NOUĂ COLABORARE Pe de altă parte, jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat informaţii ale NSA deconspirate de către Edward Snowden, a anunţat că părăseşte ziarul britanic ”The Guardian” şi că se va implica într-o nouă instituţie media, la scară largă, acceptând o ”oportunitate de vis”. Glenn Greenwald a declarat pentru site-ul Buzzfeed că se va implica personal în această nouă instituţie media. Într-o declaraţie postată online, el afirmă că ştirea cu privire la noul său proiect a apărut înainte de momentul pe care l-a ales să o anunţe şi că nu este în măsură să ofere detalii suplimentare, pentru moment, dar că va face acest lucru în curând. ”Parteneriatul meu cu ziarul ”The Guardian” a fost extrem de rodnic şi satisfăcător”, afirmă jurnalistul american, exprimându-şi respectul faţă de editorii şi jurnaliştii cu care a lucrat şi afirmând că este mândru de ceea ce a realizat. Glenn Greenwald a fost criticat dur pentru colaborarea sa cu Edward Snowden. Într-un interviu pentru BBC, la începutul lunii, jurnalistul, de formaţie avocat, a declarat că niciuna dintre informaţiile pe care le-a publicat în ”The Guardian” nu aduce atingere securităţii naţionale. Oficialii britanici au fost însă foarte critici. În august, partenerul lui Glenn Greenwald, David Miranda, care locuieşte împreună cu jurnalistul la Rio de Janeiro, a fost reţinut nouă ore pe aeroportul londonez Heathrow, în baza legislaţiei împotriva terorismului, Poliţia confiscându-i dispozitivele electronice pe care le avea asupra sa. Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a apărat această acţiune, afirmând că Poliţia este necesar să acţioneze dacă cineva deţine informaţii furate foarte sensibile. David Miranda a negat că ar fi comis vreo infracţiune.