Edward Snowden se teme pentru viaţa sa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ameninţat de oficiali americani?!

Edward Snowden se teme pentru viaţa sa

Externe 22 Ianuarie 2014 / 00:00 419 accesări

Fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, se teme pentru viaţa sa, după ce a fost ameninţat de oficiali americani a căror identitate nu a fost dezvăluită, afirmă avocatul acestuia. ”Ameninţările asupra vieţii lui Edward Snowden sunt reale”, a declarat Anatoli Kucierena, denunţând ”declaraţii care ar conţine apeluri pentru represalii fizice contra lui Edward Snowden”. Inculpat pentru spionaj în SUA, Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre activităţile Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), a primit azil politic temporar în Rusia. Avocatul rus al transfugului pare să se refere la un articol publicat săptămâna trecută de site-ul BuzzFeed, intitulat ”Spioni americani vor moartea lui Edward Snowden”. În articol, un oficial de la Pentagon declara: ”Mi-ar plăcea să îi trag un glonţ în cap lui Edward Snowden”.

SPIONAJUL SUA VA CONTINUA Organizaţia neguvernamentală Human Right Watch (HRW) s-a arătat, ieri, dezamăgită de reforma serviciilor secrete americane anunţată recent de preşedintele Barack Obama, considerând că, ”în ciuda acesteia, invadarea sferei private într-o formă semnificativă va continua” şi nu vor fi implicate doar respectivele servicii, ci şi companiile de telefonie şi internet. ”În tot discursul lui Obama nu a existat niciun cuvânt despre recunoaşterea drepturilor din sfera privată”, a afirmat directorul HRW, Kenneth Roth, în timpul prezentării raportului anual al organizaţiei. El a făcut referire la declaraţia preşedintelui american legată de reforma Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), pe care liderul de la Casa Albă a fost nevoit să o dispună în urma dezvăluirilor fostului consultant CIA Edward Snowden despre operaţiunile de spionaj electronic desfăşurate de serviciile secrete americane. ”În practică, metodele folosite de NSA echivalează cu plasarea unei camere video în dormitorul fiecăruia dintre noi”, consideră Roth. Mesajul preşedintelui american este ”vom continua să o facem”: astfel traduce Roth declaraţia lui Obama.

Argumentul directorului HRW este că informaţiile obţinute în urma culegerii masive de date şi a monitorizării comunicaţiilor populaţiei pot fi utile, în unele situaţii, la combaterea ameninţărilor teroriste. Însă o astfel de supraveghere masivă în faţa unui pericol ambiguu implică renunţarea la drepturile individuale, mai ales că este vorba şi despre datele culese de companiile de telefonie şi internet, dar şi de pe reţelele de socializare, explică Roth. Acesta a ales să-şi susţină conferinţa de prezentare a raportului anual al HRW la Berlin, pentru că Guvernul de aici s-a văzut în mod particular implicat în scandalul de spionaj după ce Snowden a dezvăluit că serviciile americane au interceptat şi telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel. Obama a promis că, atât timp cât va fi preşedinte, spionajul american nu va mai asculta telefonul Angelei Merkel, dar Executivul german a primit cu scepticism această declaraţie, surse guvernamentale de la Berlin insistând că problema nu o reprezintă doar telefonul cancelarului, ci respectarea dreptului cetăţeanului obişnuit la viaţă privată.

DUBII Ziarul german ”Bild” a sugerat luni că preşedintele SUA s-ar putea să nu fi spus adevărul când a declarat că nu o va mai spiona pe Angela Merkel. Potrivit publicaţiei, NSA ar fi renunţat să mai intercepteze telefonul mobil al cancelarului german, însă instituţia dispune de un sofisticat program de supraveghere ce controlează toate comunicaţiile electronice dintre Merkel şi consilierii ei direcţi. Programul, intitulat ”amprenta comunicaţiilor”, este capabil să analizeze toate comunicaţiile electronice făcute de cancelar, inclusiv apelurile telefonice şi mesajele prin poşta electronică. Informaţia culeasă de NSA este trimisă direct la Biroul Oval, notează ”Bild”, care precizează că a obţinut această informaţie de la diferiţi agenţi anonimi ai NSA. Pentru a elabora această amprentă electronică, se înregistrează numerele de telefon şi adresele de e-mail cu care comunică Angela Merkel, a declarat un agent al NSA.

Rezultatul aruncă o lumină îngrijorătoare asupra tunelului întunecat al spionajului electronic realizat de NSA, care a provocat protestele justificate ale liderilor ţărilor prietene ale SUA, între care şi cancelarul Angela Merkel. Potrivit agenţilor consultaţi de „Bild“, NSA este capabilă să controleze întregul flux informativ din biroul Cancelariei când Merkel trebuie să ia o decizie de politică externă importantă, fără să fie nevoită să o spioneze direct pe şefa Guvernului. ”După ce culegerea datelor s-a făcut de-a lungul mai multor ani, amprentele electronice devin atât de precise încât ştim de fiecare dată când Guvernul ia o decizie importantă şi ce consilieri sunt implicaţi în adoptarea ei”, a mărturisit un agent. ”În ajunul unui summit G-8, de exemplu, putem supraveghea toate comunicaţiile pe care le realizează membrii importanţi ai unei delegaţii”, a adăugat el. Dezvăluirile făcute de ”Bild” pun sub semnul întrebării afirmaţiile preşedintelui Obama şi pot declanşa un nou protest din partea Guvernului federal german.



12