Efectele benefice ale consumului de ceai, anulate de asocierea cu laptele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Efectele benefice ale consumului de ceai, anulate de asocierea cu laptele

Justiție 10 Ianuarie 2007 / 00:00 685 accesări

Un studiu efectuat de cercetătorii germani arată efectele benefice ale ceaiului dispar atunci cînd acesta este consumat în combinaţie cu laptele. Cercetările au arătat că ceaiul ajută la fluidizarea sîngelui şi conferă arterelor posibilitatea de a se relaxa, dar oamenii de ştiinţă de la Spitalul Charite al Universităţii din Berlin, au ajuns la concluzia că laptele elimină efectul protector împotriva bolii cardiovasculare. „Beneficiile consumului de ceai negru sînt în totalitate anulate prin adăugarea laptelui”, a spus medicul cardiolog Verena Stangl. Ea a adăugat că cei care doresc să bea ceai cu scopul de a avea o sănătate mai bună nu trebuie să adauge lapte. Consumul de ceai este pe locul doi în lume după apă, dar pînă acum nu se ştia că adaosul de lapte poate avea vreo influenţă. Stangl şi echipa sa au descoperit că proteinele din lapte scad cantitatea de compuşi din ceai care oferă protecţia împotriva bolilor de inimă. Cercetătorii cred că astfel pot explica de ce în zonele unde se consumă regulat ceaiul cu lapte nu s-a înregistrat o scădere a afecţiunilor cardiovasculare, pe fondul consumului de ceai. Oamenii de ştiinţă au comparat efectele consumului de ceai cu şi fără lapte la 16 femei sănătoase. Folosind ultrasunetele, ei au măsurat funcţiile unei artere de pe antebraţ înainte şi la două ore, după ce ceaiul fusese consumat. Şi testele efectuate pe şobolani au dat aceleaşi rezultate. Cînd rozătoarele au fost expuse la ceaiul negru, ele au produs mai mult oxid nitric care a accelerat dilatarea vaselor sanguine, însă prin adăugarea laptelui în ceai acest efect a fost blocat. S-a demonstrat, în egală măsură, că ceaiul are efect protector şi împotriva cancerului. „Dacă laptele pare că modifică activitatea biologică a ceaiului, este posibil ca şi acţiunea acestuia împotriva tumorilor să fie influenţată”, a spus Stangl. Ea consideră că este esenţial ca în egală măsură să fie re-examinată asocierea dintre consumul de ceai şi protecţia împotriva cancerului, pentru a se vedea care sînt consecinţele.



Ştiri recomandate

12