Efectele binefecătoare ale merelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Efectele binefecătoare ale merelor

Sănătate 18 Ianuarie 2012 / 00:00 805 accesări

Merele sunt, de departe, cele mai cultivate şi consumate fructe din România. Aproape în fiecare livadă românească creşte cel puţin un măr, fructele lui fiind consumate din toamnă şi până în primăvara următoare. Printre proprietăţile binefăcătoare ale merelor se numără şi prevenirea bolilor cardiovasculare prin scăderea colesterolului din sânge, prin aceasta fiind prevenită ateroscleroza cu toate consecinţele ei neplăcute, în special infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale. Acest efect se datorează fibrelor alimentare ce scad colesterolul sanguin. Consumul unui singur măr mare pe zi este în masura să scadă nivelul colesterolului din sânge cu 8-12%. Previn atât constipaţia, cât şi diareea: ele conţin fibre alimentare atât solubile, utile în caz de diaree, cât şi insolubile, necesare în caz de constipaţie. De asemenea, merele previn cancerul de colon: datorită fibrelor alimentare insolubile ce previn constipaţia şi protejează mucoasa sensibilă a colonului de diverşi cancerigeni chimici. Au şi acţiune antioxidantă puternică deoarece preîntâmpină un mare număr de afecţiuni cronice şi degenerative. La rândul lor, cojile de măr amplifică acţiunea vitaminei C şi astfel protejează de cancer în general.



12