Efectele consumului de alcool se instalează mai rapid la persoanele vîrstnice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Efectele consumului de alcool se instalează mai rapid la persoanele vîrstnice

Monden 09 Martie 2009 / 00:00 361 accesări

Efectele consumului de alcool, chiar în cantităţi moderate, se instalează mai rapid la persoanele vîrstnice, afectîndu-le performanţele intelectuale. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au încercat să înţeleagă efectele pe care le are pe termen lung consumul moderat de alcool la persoanele vîrstnice.

În studiu au fost cuprinse 68 de persoane nefumătoare, care consumă cel puţin o dată pe lună alcool, care au fost împărţite în două grupuri, unul cu vîrsta între 50 şi 74 de ani şi unul de control, cu vîrstă între 25 şi 35 de ani. La rîndul lor, fiecare grup a fost împărţit în persoane care au trebuit să bea alcool şi persoane care au primit o băutură răcoritoare, despre care li s-a spus că ar fi alcoolică. Atunci cînd o persoană consumă alcool, concentraţia acestuia în sînge atinge un maxim, după care se disipă. În prima fază a procesului metabolic, alcoolul are un efect stimulant, iar în cea de a doua, un efect depresiv sau sedativ. În timpul fiecărei faze, la 25 şi respectiv 75 de minute după consumul de alcool, paticipanţilor la test li s-a cerut să rezolve simple teste de atenţie şi coordonare, fiind cronometraţi şi evaluaţi asupra greşelilor pe care le fac. De asemenea, li s-a cerut să-şi autoevalueze felul cum au fost influenţaţi de consumul de alcool. Astfel, testele au indicat faptul că persoanele vîrstnice au avut cele mai proaste rezultate, chiar dacă nivelul alcoolemiei a fost similar cu cel al persoanelor mai tinere. În timpul perioadei de “stimulare”, persoanele în vîrstă care au consumat alcool au fost mai “lente” în medie cu 5 secunde decît cele care nu au băut. În acelaşi timp, alcoolul se pare că i-a stimulat pe subiecţii mai tineri.

Rezultatele studiului sînt importante şi sub un alt aspect. Astfel, cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că, dacă se află la volan, acele 5 secunde pot face diferenţa între moarte şi viaţă. Mai mult de jumătate dintre persoanele de peste 55 de ani consumă alcool într-o măsură obişnuită, fără a depăşi limitele, potrivit datelor unui raport din 2008 al autorităţii americane ce coordonează serviciile în domeniul abuzului de substanţe şi al sănătăţii mintale. Totuşi, puţine studii au evaluat efectele pe termen scurt ale consumului obişnuit de alcool la persoanele în vîrstă, cei mai mulţi cercetători concentrîndu-se asupra consumului ocazional şi masiv de alcool, în principal de către persoanele tinere. Pe de altă parte, rezultatele acestor studii nu se pot aplica şi în cazul persoanelor vîrstnice, din cauza declinului funcţiilor cognitive precum şi a modului diferit în care acestea metabolizează alcoolul.

Taguri articol


12