Efectele încălzirii climatice, mult mai grave decît cele ale oricărei crize economice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Efectele încălzirii climatice, mult mai grave decît cele ale oricărei crize economice

Monden 14 Martie 2009 / 00:00 543 accesări

La sfîrşitul erei glaciare a avut loc o creştere a nivelului de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, o consecinţă a unei modificări în circulaţia vînturilor, fenomen înregistrat şi în epoca actuală. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Columbia, este posibil ca o modificare în direcţia vînturilor, produsă în urmă cu 17.000 de ani, să fi contribuit la transportarea unor mari cantităţi de dioxid de carbon din Oceanul Austral spre Antarctica. Direcţia şi forţa vînturilor au un efect direct asupra curenţilor marini, a căror viteză determină, parţial, emisia de CO2 în atmosferă. Dacă viteza curenţilor marini creşte, apele de adîncime din oceane, bogate în dioxid de carbon, urcă la suprafaţă şi eliberează gazul în atmosferă. Schimbări asemănătoare în circulaţia vînturilor la nivelul Oceanului Austral au avut loc şi pe parcursul ultimilor patruzeci de ani. Iar emisiile de CO2 din atmosferă care au rezultat din acest fenomen ar putea fi suficient de importante pentru a zădărnici eforturile depuse în prezent în lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră. Oamenii de ştiinţă au studiat dezvoltarea planctonului în apele australe şi au constatat o creştere a numărului acestor organisme către sfîrşitul erei glaciare, o consecinţă a urcării spre suprafaţă a apelor de adîncime, bogate în nutrimente. Un studiu internaţional publicat în 2007 a demonstrat ideea că Oceanul Austral are o capacitate tot mai scăzută de a absorbi dioxidul de carbon, din cauza încălzirii globale.

Efectele încălzirii climatice vor fi mult mai grave decît cele ale oricărei crize economice mondiale, a avertizat, joi, prinţul Charles, care a cerut măsuri urgente pentru salvarea planetei. Indiferent de dificultăţile cu care se confruntă lumea în prezent, acestea nu reprezintă nimic pe lîngă efectele pe care încălzirea climatică le va avea asupra economiei mondiale, a apreciat moştenitorul coroanei britanice, într-un discurs susţinut în faţa oamenilor de afaceri, cu ocazia unei vizite de patru zile în Brazilia. ”Schimbarea climatică va provoca deplasări importante ale populaţiei, care va încerca să scape de inundaţii sau de secetă şi de lipsa de apă. Ceea ce va creşte instabilitatea socială şi potenţialele conflicte. Cu alte cuvinte, va afecta fiecare bărbat, femeie şi copil de pe planetă”, a subliniat acesta. Din punctul său de vedere, nu există nicio îndoială că în centrul unei noi viziuni trebuie să fie crearea unor economii pornind de la emisii reduse de dioxid de carbon, pentru a combate încălzirea climatică. ”Modelul vechi de dezvoltare industrială nu a generat, în mod clar, profiturile pe care le sperau mulţi. Mai avem mai puţin de o sută de luni pentru a ne schimba comportamentul, înainte de a se produce o schimbare climatică de dimensiuni catastrofale şi ororile inimaginabile pe care le va antrena aceasta”, a avertizat prinţul Charles. Alături de soţia sa, acesta a vizitat apoi un proiect social sportiv condus de un grup britanic, construit în favela Nova Holanda, cunoscută drept una dintre cele mai sărace din oraş. Cuplul princiar va rămîne în Brazilia pînă mîine, timp în care va merge la Rio şi în Amazonia, pentru a vizita oraşele Manaus şi Santarem.

În ciuda acestor avertismente, patru americani din zece se îndoiesc că schimbarea climatică este atît de gravă pe cît o prezintă presa, cel mai ridicat scepticism înregistrat în această privinţă în ultimii zecei ani. În 2004, 38% dintre americani apreciau că importanţa acordată de presă încălzirii climatice este exagerată. Acest sondaj, efectuat pe un eşantion de 1.012 adulţi, în perioada 5-8 martie, arată, de asemenea, că încălzirea climatică este ultima dintre cele opt preocupări privind mediul ale americanilor. Aceştia sînt sensibili, înainte de toate, la calitatea apei potabile, 84% declarîndu-se îngrijoraţi de potenţiala poluare a acesteia. Contaminarea solului, poluarea aerului, ploile acide şi extincţia unor specii de plante şi animale sînt problemele care îngrijorează americanii, înaintea încălzirii climatice a planetei. Şi numărul americanilor care cred că încălzirea climatică a afectat deja planeta este în scădere, reprezentînd 53% dintre persoanele intervievate, faţă de 61% în urmă cu un an. O proporţie record, de 16%, afirmă că efectele schimbărilor climatice nu se vor produce niciodată.



12