Efectele încălzirii climatice se vor resimţi în toată lumea (ll)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel mai amplu raport efectuat vreodată

Efectele încălzirii climatice se vor resimţi în toată lumea (ll)

Monden 04 Aprilie 2014 / 00:00 493 accesări

Un nou raport, bazat pe circa 12.000 de studii ştiinţifice, este, în prezent, cea mai solidă dovadă asupra schimbărilor climatice. ”Dacă nu vom acţiona categoric şi rapid, ştiinţa ne spune că modul de viaţă şi clima noastră sunt literalmente în pericol. A nega ştiinţa este malpraxis”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry. ”Nicio ţară nu cauzează schimbările climatice şi nicio ţară nu le poate opri singură. Trebuie să potrivim măsurile de urgenţă cu dovezile ştiinţifice”, a continuat acesta. Poziţia înaltului oficial american este o premieră pentru SUA, unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii, care anterior a refuzat să ratifice Protocolul de la Kyoto, ce limitează emisiile nocive ale ţărilor puternic dezvoltate. ”Recentele inundaţii din Marea Britanie sunt dovada devastării pe care schimbările climatice le pot aduce în viaţa noastră de zi cu zi”, a fost şi declaraţia lui Ed Davey, secretar de Stat în Ministerul britanic pentru Energie şi Climă.

ADAPTARE DIN MERS Raportul detaliază impactul semnificativ pe termen scurt asupra sistemelor naturale în următorii 20 până la 30 de ani. Acesta subliniază cinci motive de îngrijorare. Iernile sunt susceptibile de a deveni mai blânde şi umede, dar valurile de frig vor deveni imprevizibile. Cele mai vulnerabile vor fi ecosistemele unice, precum Arctica sau recifurile de corali, în timp ce temperaturile vor creşte cu cel puţin 2 grade Celsius. Oceanele vor deveni mai acide, ceea ce ameninţă coralii, dar şi multe alte specii pe care le adăpostesc. Pe pământ, animale, plante şi alte specii vor începe să se îndrepte spre altitudini mai mari sau spre poli, odată cu creşterea mercurului din termometre. Securitatea alimentară este evidenţiată ca un domeniu important de preocupare. De exemplu, recoltele de porumb, orez şi grâu vor fi toate afectate până în 2050, cu proiecţii ce prezintă pierderi de peste 25%. După 2050, scăderea recoltelor va afecta şi mai multe regiuni. În tot acest timp, cererea de produse alimentare de la o populaţie estimată la circa nouă miliarde de oameni va creşte, ceea ce va pune presiune asupra preţurilor. Şi multe specii de peşti, o sursă de hrană critică pentru anumite zone, se vor deplasa din cauza încălzirii apelor. În anumite zone de la tropice şi din Antarctica, condiţiile propice vieţii vor scădea dramatic, la maximum 50%.

NOI RISCURI Oamenii vor fi afectaţi de inundaţii şi va creşte mortalitatea legată de căldură. Raportul avertizează asupra unor noi riscuri, de exemplu, pentru cei care lucrează în exterior, cum ar fi agricultorii şi muncitorii din construcţii. Există preocupări ridicate şi asupra migraţiei legate de schimbările climatice, precum şi a conflictelor iscate de foamete sau de lipsa apei. Cel mai greu afectat va fi continentul negru. În Africa, schimbările climatice şi fenomenele extreme vor creşte vulnerabilitatea oamenilor, pe care îi vor scufunda şi mai adânc în sărăcie. În timp ce ţările sărace vor avea de suferit mai mult pe termen scurt, nici naţiunile bogate nu vor scăpa. Inundaţiile grave din Marea Britanie, valul de frig din această iarnă din estul SUA sau seceta gravă din California au hărţuit populaţia şi a provocat pierderi materiale grele. Totodată, oceanele sunt în creştere într-un ritm care ameninţă comunităţile de coastă şi statele insulare.

Studiul a fost comandat de guvernele din 195 de ţări membre ONU, reprezentând, în esenţă, întreaga lume. Raportul este crucial în informarea autorităţilor şi în deciderea politicii climatice adoptate de aceste guverne. Toţi oamenii de ştiinţă care au avut contribuţii în acest raport sunt voluntari.



12