Reducerea prevăzută a efectivelor forţei multinaţionale a NATO din Kosovo (KFOR) va viza de asemenea nordul populat în majoritate de sârbi şi care a reprezentat de mai multe ori teatrul unor puternice tensiuni interetnice, a declarat, sâmbătă, un oficial militar. „Vom avea aproximativ 1.500 de militari faţă de aproximativ 2.300 de militari care se află în prezent în nordul Kosovo, dintre care 750 vor fi militari francezi”, a declarat comandantul sectorului de nord al KFOR, generalul francez Sainte-Claire Deville. Acesta s-a exprimat în timpul unei ceremonii organizate cu ocazia sosirii noilor militari ai KFOR.
NATO a aprobat în iunie 2009 o diminuare progresivă a efectivelor KFOR, urmând să se ajungă de la 15.000 la 10.000 de militari la sfârşitul lunii ianuarie, apreciind că situaţia din provincia Kosovo s-a îmbuntăţit. Comandantul KFOR, generalul german Markus Bentler, a dat asigurări că forţa restructurată va menţine toate capacităţile necesare pentru a înfrunta provocările la care putem face faţă. Nordul Kosovo a fost periodic focarul unor puternice tensiuni interetnice, în special la Kosovska Mitrovica, principalul oraş din sectorul împărţit în două între sârbi, care trăiesc la nord de râul Ibar, şi albanezii din sud.
KFOR a fost mobilizată în Kosovo în 1999, în urma bombardamentelor Alianţei Nord-Atlantice vizând să constrângă forţele sârbe să îşi înceteze operaţiunile împotriva separatiştilor albanezi. Ca şi Guvernul de la Belgrad, sârbii din Kosovo nu recunosc proclamarea independenţei acestui teritoriu. Pentru autorităţile sârbe, Kosovo continuă să fie provincia meridională a Serbiei.