„Efectul va fi neutru pentru bănci, piaţa este oricum moartă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reacţii dure faţă de proiectul BNR:

„Efectul va fi neutru pentru bănci, piaţa este oricum moartă”

Economie 09 Septembrie 2011 / 00:00 441 accesări

PRIMA CASĂ, AFECTATĂ Planul băncii centrale de a limita creditarea în valută şi de a „însănătoşi” creditul de consum nu a fost primit prea bine de piaţa bancară. „Proiectul se bate cap în cap cu Prima Casă, în care băncile cer un avans de numai 5%, foarte mic în comparaţie cu avansul de 30%, care va fi obligatoriu, potrivit noilor norme. E tardiv să trecem la astfel de măsuri, care ar fi fost potrivite în perioada 2006 - 2007”, spune brokerul Liviu Andrei, care este sceptic că noul regulament al Băncii Naţionale va fi aprobat. Alţi bancheri sunt chiar mai radicali. Este cazul vicepreşedintelui Volksbank, Lucian Cojocaru: „Creditarea, cât este ea acum, va fi şi mai mult frânată. Pentru bănci, efectul implementării noului regulament va fi neutru. Oricum, piaţa este moartă”. El consideră că este normal ca BNR să ia asemenea măsuri, pentru că „se uită la cifre, la gradul de risc, la cel de îndatorare, la cursul de schimb”. „Din perspectiva lor, sunt măsuri corecte. Din perspectiva clienţilor, nu este convenabil”, mai spune Cojocaru, adăugând că există şi o mică posibilitate ca preţul locuinţelor să scadă, ca urmare a restricţionării accesului la finanţări imobiliare.

REGULI SIMILARE ŞI ÎN ALTE STATE Bancherii spun că cei mai afectaţi de noul regulament vor fi cei care au făcut refinanţări în valută ale creditelor imobiliare contractate în perioada 2007 - 2008, când valoarea apartamentelor era ridicată. În prezent, preţurile locuinţelor au scăzut dramatic, iar o reevaluare îi va pune pe clienţi în situaţia de a aduce garanţii suplimentare. Un aspect pozitiv ar fi că mulţi clienţi nehotărâţi se vor grăbi să ia un credit înainte de o posibilă implementare a noilor reguli. Cu alte cuvinte, un efect al proiectului BNR ar putea fi stimularea pe termen scurt a consumului. Pe de altă parte, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine că demersul băncii centrale vine în continuarea celor de până acum, prin care s-a urmărit limitarea creditării în valută pentru debitorii cu venituri în lei, neacoperiţi la riscul valutar. „Reglementări similare s-au adoptat şi vor fi adoptate şi în alte ţări. Propunerile au mai degrabă un caracter prudenţial şi vor preveni, mai mult decât o făceau până acum, reglementările deja existente, supraîndatorarea debitorilor care doresc să se împrumute într-o altă monedă decât cea în care au venituri. În principiu, condiţiile de creditare a populaţiei prin credite ipotecare vor rămâne cam aceleaşi, anumite limitări suplimentare apărând doar în cazul creditului de consum”, a declarat Dumitru.

AJUTOR PENTRU CREDITUL ÎN LEI Alţi reprezentanţi ai pieţei bancare sunt de părere că restricţionarea împrumuturilor în valută va duce la o creştere a creditului în lei, astfel încât, în 2012, am putea asista la o scădere a dobânzilor. „De asemenea, în 6-8 luni, vânzătorii de pe piaţa imobiliară vor începe să afişeze preţurile în lei”, spune preşedintele brokerului de credite Kiwi Finance, Anca Bidian. În ceea ce priveşte creditele de nevoi personale, garantate cu ipotecă, care vor fi limitate la cinci ani, de la 20-25 ani cât este acum perioada medie, Bidian spune că vor scădea abrupt, pentru că mulţi clienţi nu vor vrea să aducă garanţii pentru sume mici, de ordinul miilor de euro. Proiectul BNR nu este bătut în cuie. „Aşteptăm reacţiile economiştilor, bancherilor şi presei şi, în funcţie de răspunsuri, vom decide dacă îl vom aproba sau nu”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, citat de incont.ro.



12