Eficacitatea vaccinului împotriva cancerului uterin, demonstrată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eficacitatea vaccinului împotriva cancerului uterin, demonstrată

Monden 11 Mai 2007 / 00:00 682 accesări

Un vast studiu internaţional arată că primul vaccin împotriva cancerului de col uterin, Gardasil, oferă protecţie împotriva papilomavirusurilor responsabile de majoritatea tumorilor uterine. Cancerul de col uterin se situează pe locul al doilea în topul cancerelor letale în rîndul femeilor, cu 240.000 de decese pe an înregistrate în lume. Anual, la nivel mondial sînt diagnosticate aproape 500.000 de noi cazuri.

La studiul efectuat asupra vaccinului conceput de compania americană Merck şi lansat pe piaţă din 2006 au participat 12.000 de femei tinere, cu vîrste cuprinse între 15 şi 26 de ani, neinfectate cu papilomavirusuri. Studiul a fost realizat în mai multe clinici din 13 ţări. Jumătate dintre aceste femei au fost vaccinate, iar celelalte participante la studiu au primit un placebo. Acest studiu clinic a demonstrat că eficacitatea vaccinului este de 98% şi că medicamentul nu are efecte secundare severe. Gardasil permite dezvoltarea unei imunităţi contra a patru tipuri de papilomavirusuri umane (6, 11, 16 şi 18). Studiul a demonstrat că vaccinul este eficace în proporţie de aproape 100% contra tipurilor 16 şi 18, responsabile de 70% dintre cancerele uterine. Gardasil este, de asemenea, eficace în proporţie de 90% împotriva tipurilor 6 şi 11, care provoacă 90% dintre verucile anale şi genitale. Deşi vaccinul a dat rezultate remarcabile, eficacitatea sa este limitată pentru că nu toate cancerele uterine sînt provocate de papilomavirusuri şi pentru că acesta trebuie administrat foarte devreme, la fetele tinere, începînd cu vîrsta de 9 ani, înainte ca acestea să se infecteze prin intermediul relaţiilor sexuale, spun autorii studiului.

Vaccinul poate preveni şi anumite cancere ale gurii. Un alt studiu arată că persoanele care au infecţii bucale cu papilomavirusuri prezintă de 32 de ori mai multe riscuri de a dezvolta un cancer orofaringian. Dacă în timpul vieţii aceste persoane au relaţii buco-genitale cu mai mult de şase parteneri, riscul creşte considerabil, a spus profesorul Maura Gillison de la Facultatea de Medicină Johns Hopkins, coordonator al studiului. Studiul a mai indicat faptul că fumatul şi consumul de alcool nu cresc riscurile de instalare a unui cancer al gîtului la cei care au o infecţie în gură cu papilomarvirus.

Taguri articol


12