• De ce e bine să rămânem racordaţi la sistemul centralizat de încălzire? • Este o întrebare care, de la auzul veştii că din toamnă bugetul de stat nu va mai subvenţiona energia termică pentru populaţie, este pe buzele mai multor constănţeni. Mulţi deja se gândesc la soluţii alternative fără a lua însă în calcul costurile suplimentare şi dezavantajele pe care le prezintă, de exemplu, montarea unei centrale termice de apartament electrice sau care funcţionează cu gaz metan. Aşadar, puţini ştiu că un dezavantaj al centralelor ce folosesc ca material primar gaze, lemne, cărbune, derivaţi din petrol etc este că materialul primar ars în procesul de producere al energiei termice emite o cantitate de gaze arse în mediul înconjurător, ducând la poluarea acestuia. În plus, nimeni nu vrea să ia în calcul liberalizarea preţului la gazele naturale livrate populaţiei şi că în curând acestea vor deveni un lux prea scump şi prea riscant ca să merite efortul, iar lemnele, chiar dacă sunt mai ieftine, aduc disconfort, solicită muncă fizică suplimentară, produc fum şi necesită spaţiu de depozitare. Şi să nu uităm de costul montării unei centrale electrice sau pe gaz natural, fapt ce va implica o investiţie deloc neglijabilă în bugetul oricărei familii. Acesta variază între 10 şi 14 mii de lei. În aceste condiţii, tot încălzirea centralizată rămâne opţiunea agreată de constănţeni.
• RADET Constanţa - eficienţă energetică şi siguranţă • Directorul general al RADET Constanţa, Ilie Rachieru, ne-a declarat că tehnologia încălzirii urbane prin sisteme centralizate de producere şi distribuţie a evoluat în ultimul timp şi prezintă o serie de avantaje: eficienţă energetică ridicată, posibilitatea utilizării mai multor tipuri de combustibili în funcţie de conjunctura pieţei, operarea simplă din partea consumatorului, care nu se implică în activităţi de aprovizionare cu combustibil, întreţinere sau supravegherea funcţionării centralei. Un alt avantaj pentru clientul RADET îl reprezintă şi faptul că nu este în pericol în raport cu vecinul său care are o sursă individuală de încălzire pe bază de combustibil. Şi încă un aspect care nu trebuie neglijat sub nicio formă! Sistemul centralizat de încălzire nu poluează mediul înconjurător decât într-o mică măsură, asta pentru că sursele mari de energie termică sunt amplasate în afara zonei locuibile.
• La Constanţa se caută soluţii pentru energie termică ieftină • Revenind la faptul că bugetul de stat nu mai suportă subvenţia la energia termică pentru populaţie, să vedem cum va arăta factura la energia termică în această iarnă. Calculul ni-l face directorul general al RADET. Preţul unei gigacalorii pentru populaţie va suporta o majorare de maximum 45 de procente. Astfel, dacă acum constănţeanul plăteşte pentru o gigacalorie 170 de lei cu TVA, din toamnă va plăti aproximativ 250 de lei. Specialiştii RADET au făcut o simulare a costului la întreţinere pentru un consum mediu de energie termică şi apă caldă de consum. Astfel, dacă acum cei care locuiesc într-un apartament cu 2 camere au de achitat o factură de 182 de lei, o dată cu eliminarea subvenţiei acordată de Guvern vor scoate din buzunar 270 de lei. Dar, pentru a face economie, constănţenii mai pot adopta o serie de soluţii cum ar fi montarea unor robineţi termostataţi cu care se pot regla diferite temperaturi pe camere (individual) sau instalarea de repartitoare de costuri. Mai este de subliniat un aspect foarte important. Primăria municipiului Constanţa ia în calcul aplicarea unei politici municipale de investiţii în vederea găsirii unei soluţii de finanţare pentru crearea unei noi surse de producere a energiei termice, care să aibă ca efect imediat scăderea preţului de cost, adică un preţ suportabil de către populaţie. În plus, Constanţa va avea cel mai modern sistem de termoficare din ţară. Acum se poartă o serie de negocieri pentru ca, cel mai probabil, din 2013, municipiul nostru să beneficieze de un nou CET care să furnizeze energie termică ieftină, curată şi verde.