Un scut antirachetă american propus pentru Europa ar costa miliarde de dolari pentru a fi instalat şi ar putea fi un eşec, după 24 de ani şi peste 100 de miliarde cheltuite pentru dezvoltarea sistemului american, conchid mai multe studii independente, preluate de ”USA Today” în ediţia electronică.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a sugerat că analizează o posibilă renunţare la sistemul european în schimbul ajutorului Rusiei pentru oprirea ambiţiilor nucleare ale Iranului. În timpul campaniei sale electorale, Obama a spus că va susţine sistemul antirachetă dacă acesta se va dovedi fezabil. Interceptoare de la sol similare celor care ar urma să fie amplasate în Europa au eşuat să îşi atingă ţintele în cinci din 13 teste, potrivit Pentagonului. Acestea nu şi-au demonstrat abilitatea de a detecta ţinte false, a anunţat Curtea de Conturi americană (GAO). Sistemul european, proiectat ca o posibilitate de apărare în cazul în care Iranul dezvoltă arma nucleară, ar costa între nouă şi 13 miliarde de dolari, potrivit Oficiului pentru Buget al Congresului (CBO) şi ar lăsa părţi din Europa neprotejate de rachetele iraniene. În total, administraţia SUA a cheltuit 144 de miliarde de dolari pe apărarea antirachetă, din 1985, potrivit CBO. Analize tehnice independente au arătat că Iranul şi Coreea de Nord, care au un program nuclear, ar putea induce sistemul în eroare folosind simple măsuri de contracarare, cum ar fi un balon, susţine David Wright din cadrul Union of Concerned Scientists.
Charles McQueary, care conduce testele Agenţiei americane de Apărare Antirachetă, a spus unei comisii a Congresului, luna trecută, că sistemul amplasat în SUA a demonstrat o capacitate limitată de apărare în faţa unei simple ameninţări cu rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, lansată din Coreea de Nord. Fizicianul Richard Garwin a apreciat că ”sistemul nu merită să fie instalat, deoarece ar fi inutil, avînd în vedere că poate fi uşor învins de ţinte false”.