Eforturi de... salvare a armistiţiului din estul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eforturi de... salvare a armistiţiului din estul Ucrainei

Externe 08 Octombrie 2014 / 00:00 491 accesări

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi a evocat aplicarea acordului de armistiţiu, a anunţat, luni, un purtător de cuvânt al Cancelariei germane, Steffen Seibert. Potrivit acestuia, ”preşedintele l-a informat pe cancelar despre atacuri persistente ale separatiştilor, în special pe aeroportul din Doneţk. Totodată, președintele a salutat eforturile germane, dar şi pe cele depuse de Franţa, de mobilizare a unor drone pentru a verifica respectarea armistiţiului”.

Occidentalii au încercat luni să salveze armistiţiul din estul Ucrainei, Washingtonul trimiţând la Kiev pe unul dintre diplomaţii săi cu cel mai înalt rang, în timp ce Parisul şi Berlinul au propus mobilizarea unor drone pentru supravegherea liniei frontului. În contextul în care cel puţin 80 de militari şi civili ucraineni au fost omorâţi în confruntări armate în luna de armistiţiu teoretic, cel puţin trei civili au fost ucişi, iar alţi patru răniţi, la Doneţk, în bombardarea unui cartier din apropierea aeroportului, a anunţat Primăria din acest fief rebel.

Ieri, separatiștii și-au continuat asaltul asupra aeroportului din Donețk și au efectuat atacuri împotriva unităților regulate ucrainene în regiunea Lugansk și în apropiere de portul strategic Mariupol, potrivit armatei ucrainene. Jurnaliștii AFP aflați la Donețk au auzit, în cursul dimineții, detonări puternice și explozii dinspre aeroport, după un schimb intens de tiruri, luni seara, în aceeași zonă. În același timp, baraje ale forțelor ucrainene în orășelul Sciastie, unde se află o centrală ce furnizează electricitate capitalei regionale Lugansk, un alt fief al separatiștilor, au fost supuse tirurilor. Armata ucraineană spune că a respins un atac al rebelilor în apropiere de Mariupol, port situat pe coasta Mării Azov, în sud-estul Ucrainei.

A DOUA TRANSNISTRIE Liderul partidului Batkivşcina, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, a apreciat luni că peninsula Crimeea s-a transformat într-o a doua Transnistrie, după ce preşedintele Petro Poroşenko a semnat o lege privind crearea unei zone economice libere în Crimeea. În opinia lui Timoşenko, în Crimeea nu vor mai fi respectate normele internaţionale după adoptarea acestei legi. Ea a denunţat, de asemenea, planul privind crearea unei zone-tampon în estul Ucrainei. ”Practic, aceasta înseamnă o delimitare a frontierei, în urma căreia poate apărea un nou stat autoproclamat, cu legile şi structurile proprii”, a declarat fostul premier ucrainean.



12