Mii de persoane agitând drapelul egiptean se îndreptau ieri spre Piaţa Tahrir, simbol al mişcării de protest, la o săptămână după ce Hosni Mubarak a renunţat la putere. Domnea o atmosferă sărbătorească printre oamenii care au venit să salute sfârşitul regimului Mubarak, după 30 de ani de putere, însă piaţa din centrul capitalei Cairo continuă să fie înconjurată de tancuri militare, în timp ce un cordon de soldaţi dublat de membri ai comitetelor populare controlau actele manifestanţilor, în diferite puncte de acces. Totodată, mai multe sute de persoane s-au strâns la Cairo ieri, pentru a-şi manifesta afecţiunea faţă de fostul preşedinte Hosni Mubarak, un simbol al Egiptului, care nu merita, potrivit acestora, să fie înlăturat de la putere. Mai multe portavoce difuzau ultimele discursuri ale preşedintelui îndepărtat de la putere, având în fundal o muzică melancolică.
Vântul schimbării nu mai poate fi însă oprit. Trei foşti miniştri egipteni şi un om de afaceri au fost arestaţi preventiv joi, au declarat surse judiciare de la Cairo. Parchetul a ordonat arestarea pentru 15 zile a fostului ministru al Turismului, Zoheir Garranah, a fostului ministru al Habitatului, Ahmad al-Meghrabi, şi a omului de afaceri Ahmad Ezz. Toţi cei trei sunt acuzaţi de deturnare de fonduri publice. Fostul ministru de Interne, Habib el-Adli, aflat şi el în arest preventiv, este anchetat pentru spălare de bani. Autorităţile au decis şi impunerea interdicţiei de a părăsi ţara pentru cei patru, ale căror averi se află sub sechestru. De altfel, mai mulţi foşti miniştri şi oficiali egipteni se află sub interdicţia de a părăsi ţara, iar averile lor au fost sechestrate în baza unor ordine ale Parchetului General.
Circa 450.000 de persoane au semnat o petiţie lansată la începutul săptămânii pe Internet, de organizaţia neguvernamentală Avaaz, pentru a cere ţărilor G20 blocarea miliardelor fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, a anunţat ONG-ul ieri, în cursul unui miting la Paris. Potrivit ONG-ului, care se bazează pe estimări făcute de presa arabă, Hosni Mubarak ar fi putut fura până la 70 de miliarde de dolari din ţara sa, în 30 de ani. Până în prezent, Elveţia este singura ţară care a decis să blocheze bunurile pe care le-ar putea deţine în Confederaţie fostul preşedinte egiptean şi anturajul său. Şi ţările membre UE sunt pregătite, în principiu, să îngheţe conturile foştilor oficiali de rang înalt ai regimului lui Hosni Mubarak, dacă Egiptul le solicită acest lucru, au declarat, ieri, diplomaţi europeni. Subiectul va fi discutat duminică seară şi luni la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, consacrată valului de contestare din lumea arabă şi ajutorului pe care Europa îl poate oferi.
Ca un semn de normalitate, armata egipteană şi-a creat propria pagină pe Facebook pentru a comunica mai bine cu tinerii care au utilizat această reţea de socializare în timpul manifestaţiilor soldate cu înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak. Pagina de Facebook a armatei a fost creată de şeful Consiliului, mareşalul Mohamed Hussein Tantawi, care apreciază că „o cooperare fructuoasă în perioada următoare cu liderii onorabili ai Egiptului va conduce la stabilitate şi securitate”. Armata reiterează că nu are aspiraţii politice şi ca va lucra pentru o tranziţie democratică spre o putere civilă.