Egiptul îşi recâştigă cu greu starea de normalitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Egiptul îşi recâştigă cu greu starea de normalitate

Externe 07 Martie 2011 / 00:00 640 accesări

Un nou ministru de Interne a fost numit în Egipt, după ce militanţii au luat cu asalt clădiri ale securităţii statului din toată ţara pentru a-şi recupera dosarele. Generalul Mansur al-Issaui a fost numit ministru de Interne în Guvernul Essam Sharaf, a informează Cabinetul pe pagina sa oficială pe Facebook. Acesta a acceptat portofoliul, angajându-se să-şi desfăşoare toate eforturile în perioada următoare pentru a restabili securitatea şi stabilitatea în strada egipteană. Mansur al-Issaui a mai afirmat că va lua toate măsurile necesare pentru a restabili încrederea între cetăţean şi poliţist. Poliţiştii au plecat de pe străzi la câteva zile după declanşarea revoltei populare care a dus la demisia preşedintelui Mubarak. Aceştia revin puţin câte puţin la posturi, dar situaţia nu a revenit încă la normal. Noul premier Essam Sharaf urmează să anunţe zilele următoare componenţa Guvernului său, care va trebui curăţat de figurile vechiului regim. Între timp l-a numit şi pe noul ministru al Afacerilor Externe în persoana lui Nabil al-Arabi.

Ieri, la Cairo s-a aflat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, pentru a asigura Egiptul de sprijinul ţării pentru o tranziţie reuşită şi a afirma că oficialii de la Paris nu sunt lipsiţi de reacţie în faţa bulversărilor din lumea arabă. Această deplasare de o zi este prima sa vizită în afara ţării de când a preluat funcţia. Acesta a respins criticile contra lipsei de anticipare şi reacţie a Franţei în faţa acestor evenimente, afirmând că aceste revoluţii au luat prin surprindere. Diplomaţia franceză a fost criticată pentru că nu a prevăzut revoluţiile din lumea arabă şi că a întreţinut legături privilegiate cu lideri precum fostul preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali şi agiptean, Hosni Mubarak, forţaţi să plece sub presiunea popoarelor lor. Alain Juppe consideră că Egiptul, ţara cea mai populată din regiune, dă exemplul a ceea ce poate fi un proces de eliberare controlat. Acesta urma să abordeze dosarul libian în timpul unei întâlniri prevăzute la Cairo cu şeful Ligii Arabe, Amr Moussa, şi s-a întâlnit cu şeful Consiliului Suprem al forţelor armate, instituţia căreia preşedintele Mubarak i-a remis puterea la 11 februarie când a demisionat. În cursul dimineţii, într-un restaurant din apropierea pieţei Tahrir, principalul loc al revoltei anti-Mubarak, şeful diplomaţiei franceze s-a întâlnit cu zeci de membri ai coaliţiei tinerilor revoluţiei, a căror luptă pentru democraţie a susţinut-o,

Este greu de uitat însă regimul trecut. Potrivit unor documente publicate de un ziar kuweitian, cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean au primit comisioane importante din partea Israelului, pentru a aproba exporturi de gaze egiptene în statul evreu. Conform documentelor publicate în facsimil de ziarul ”al-Jarida”, Gamal şi Alaa Mubarak au primit fiecare 2,5% dintr-un contract de 2,5 miliarde de dolari. Negocieri pe această temă au avut loc între oficiali israelieni, fostul ministru egiptean al Petrolului Sameh Fahmi şi Hussein Salem, un om de afaceri apropiat de familia Mubarak, în ianuarie 2005. Contractul se referă la furnizarea anuală, timp de 15 ani, a 1,7 miliarde de metri cubi de gaze, de consorţiul israeliano-egiptean East Mediterranean Gas, companiei israeliene de electricitate. Exporturile de gaze au început în februarie 2008. Egiptul furnizează 40% din gazele naturale utilizate de statul evreu pentru a produce electricitate. În decembrie, patru întreprinderi israeliene au semnat contracte pe 20 de ani în valoare de zece miliarde de dolari, pentru a importa gaze egiptene.

Taguri articol


12