Noile priorităţi. Demisia lui Mubarak nu a fost deloc de bun augur pentru valorosul patrimoniu egiptean. Opt obiecte de mare valoare, inclusiv o statuie a lui Tutankhamon, au fost furate de la Muzeul egiptean. Furtul a fost descoperit în timpul unui inventar efectuat de personalul Muzeului, după ce persoane necunoscute au reuşit să pătrundă în clădire pe data de 28 ianuarie, profitând de prezenţa manifestanţilor antiguvernamentali în piaţa Tahrir, din apropierea Muzeului.
Consiliul Suprem al forţelor armate din Egipt, căruia Hosni Mubarak i-a încredinţat puterea înainte de a renunţa la funcţie, vineri seara, după 18 zile de revolte populare, a anunţat ieri suspendarea Constituţiei, dizolvarea Parlamentului şi formarea unui comitet care să elaboreze o nouă lege fundamentală pentru ţară. Consiliul Suprem va rămâne la conducerea Egiptului timp de şase luni sau până la organizarea de noi alegeri. Premierul în exerciţiu Ahmed Shafiq a declarat că prioritaritară este restabilirea securităţii ţării.
Circulaţia a fost reluată ieri în piaţa Tahrir din capitala Cairo, considerată epicentrul revoltei populare. În piaţă au mai rămas totuşi adunaţi câteva sute de manifestanţi. Continuau şi operaţiunile de curăţare a locului începute în ajun. Membri ai poliţiei egiptene, a cărei atitudine faţă de protestele antiguvernamentale a fost foarte criticată, au manifestat pentru onoarea lor, ieri, la Cairo, provocând incidente cu armata. Peste 1.000 de poliţişti au manifestat în faţa Ministerului de Interne pentru a cere creşterea salariilor şi execuţia fostului ministru de Interne Habib el-Adli, demis la sfârşitul lunii ianuarie la presiunea protestatarilor. O serie de incidente au avut loc cu soldaţii prezenţi, care au tras focuri de armă în aer, iar un poliţist a fost rănit în cursul confruntărilor.
Interdicţii pentru foştii demnitari. Fostul premier egiptean Ahmad Nazif şi actualul ministru al informaţiilor, Anas el-Fekki, au primit interdicţia de a părăsi ţara, conform unei decizii a procurorului general. De asemenea, procurorul general a luat decizia de a îngheţa averile fostului ministru de interne Habib el-Adli şi ale membrilor familiei sale, în urma plângerilor privind transferul a peste patru milioane de lire egiptene (660.000 de dolari) din conturile unei societăţi de construcţii în conturi personale. Totodată, fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak se află în continuare în ţară, în staţiunea balneară Sharm el-Sheikh, de la Marea Roşie, a afirmat duminică premierul Ahmad Shafik, dezminţind astfel zvonurile potrivit cărora acesta ar fi fugit în străinătate.
A zecea armată a lumii. Puternica armată egipteană a ieşit din umbră pentru a conduce ţara pe fondul vidului constituţional lăsat în urmă de retragerea preşedintelui Mubarak, însă rămân numeroase întrebări cu privire la viitorul său rol politic. Consiliului Suprem al forţelor armate este format din circa douăzeci de generali până acum necunoscuţi publicului larg. Acest consiliu guvernează, în prezent, în afara cadrului constituţional, o situaţie excepţională inedită de la lovitura de stat din anul 1952 care l-a înlăturat pe rege şi a abolit Constituţia monarhică. Consiliul Suprem al forţelor armate nu se reuneşte în mod regulat, ci doar în vremuri de criză. Aceasta este cea de-a treia sesiunea a sa după cele organizate în timpul războaielor din 1967 şi 1973. Grupările de apărare a drepturilor omului acuză armata că a deţinut manifestanţi antiregim, unii dintre aceştia fiind chiar torturaţi.
Reacţii internaţionale. Preşedintele Obama a salutat, sâmbătă, promisiunea făcută de armata egipteană pentru o tranziţie paşnică spre o putere civilă. „Preşedintele Obama a discutat telefonic cu mai mulţi lideri străini, pentru a continua consultările cu omologii săi în subiectul ultimelor evenimentele din Egipt”, potrivit comunicatului de la Casa Albă, care precizează convorbiri cu prim-ministrul britanic David Cameron, cu regele Abdullah al Iordaniei şi cu prim- ministrul turc Recep Tayyip Erdogan. Barack Obama a salutat schimbarea istorică realizată de egipteni şi a reafirmat admiraţia sa pentru eforturile lor.