Autorităţile egiptene au decis să întrerupă orice colaborare în domeniul arheologiei cu renumitul muzeu Luvru, atît timp cît elemente dintr-o stelă faraonică nu îi vor fi restituite de instituţia franceză, a declarat Zahi Hawass, şeful Departamentului pentru antichităţi egiptene. Oficialii de la Cairo aşteaptă restituirea acestor piese arheologice furate, provenind dintr-un mormînt din apropiere de Luxor, la 700 de kilometri la sud de Cairo. Această decizie va afecta conferinţele organizate în colaborare cu muzeul francez, dar şi lucrările arheologice efectuate de specialiştii muzeului Luvru în situl Saqqara din apropiere de Cairo.
La rîndul ei, conducerea muzeului Luvru s-a declarat, miercuri, deschisă în faţa cererii de restituire a celor cinci fragmente de frescă, însă cu respectarea procedurilor franceze în vigoare. O comisie se va reuni la sfîrşitul săptămînii, pentru a examina propunerea de declasificare a acestor fragmente de frescă, în prezent expuse în muzeu. Dacă această comisie va accepta ca operele să fie restituite, va fi nevoie şi de acceptul Ministerului Culturii. Colecţiile muzeelor naţionale franceze nu pot fi cedate decît dacă această comisie de experţi acceptă să le declaseze.
Decizia oficialităţilor egiptene, care a fost făcută publică abia miercuri, a fost luată, de fapt, în urmă cu două luni, potrivit lui Zahi Hawass. Acesta a lăsat astfel să se înţeleagă că decizia nu are nicio legătură cu eşecul din luna septembrie al candidatului Farouk Hosni, ministrul egiptean al Culturii, în cursa pentru funcţia de director general al UNESCO. Candidata bulgară Irina Bokova a fost aleasă, pe 22 septembrie, director general al UNESCO, învingîndu-l pe candidatul egiptean controversat Farouk Hosni, acuzat că a făcut afirmaţii considerate antisemite. Ideea de a-l vedea pe Farouk Hosni în fruntea UNESCO a fost criticată timp de mai multe săptămîni de organizaţii evreieşti şi intelectuale, în special din Franţa. Numele succesorului japonezului Koichiro Matsuura trebuie să fie aprobat, prin vot secret, luna aceasta, de Conferinţa Generală, adunarea plenară a celor 193 de membri ai UNESCO.