Premierul israelian a propus preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, un proiect de acord care prevede o retragere în proporţie de 93% din Cisiordania, a informat, ieri, cotidianul israelian “Haaretz”. Această informaţie a fost dezminţită de Autoritatea Palestiniană, în timp ce biroul premierului Olmert a refuzat să facă vreun comentariu. Potrivit cotidianului, Olmert ar fi prezentat, în cadrul unei întîlniri cu Abbas, un proiect de acord de principiu detaliat privind frontierele unui viitor stat palestianian, soarta refugiaţilor palestinieni şi elementele de securitate. Acest document prevede o retragere israeliană în proporţie de 93% din Cisiordania. În schimbul procentului de 7% din această regiune pe care Israelul intenţionează să o păstreze pentru anexarea marilor colonii, Israelul va acorda teritorii palestinienilor în apropiere de Fîşia Gaza. Palestinenii vor primi astfel echivalentul a 98% din suprafaţă totală a Cisiordaniei. Palestinienii vor dispune, de asemenea, de liberă trecere între Fîşia Gaza şi Cisiordania, fără controlul de securitate efectuat de israelieni.
Mark Regev, purtător de cuvînt al lui Olmert, a refuzat să facă orice fel de comentariu în privinţa acestei informaţii, subliniind în schimb faptul că în timpul negocierilor în curs cu palestinienii, au fost înregistrate progrese în mai multe domenii, mai ales în privinţa frontierelor. Negociatorul palestinian, Saeb Erakat, a declarat la rîndul său că informaţia publicată este lipsită de orice fundament. “Haaretz” a precizat că, odată acceptat acordul, Israelul va putea construi fără limite în coloniile anexate. Celelalte colonii situate dincolo de viitoarea graniţă vor fi evacuate. Locuitorii acestora vor primi indemnizaţii pentru a se stabili în teritoriul israelian sau în marile colonii din jurul Ierusalimului ce ar urma să fie anexate, adaugă “Haaretz”. Potrivit cotidianului, acordul prevede că Israelul va avea imediat mînă liberă în colonii, dar că transferul teritoriilor cît şi trecerea liberă dintre Gaza şi Cisiordania vor avea loc doar în momentul în care Autoritatea Palestiniană va prelua puterea în Fîşia Gaza, controlată de islamiştii grupării Hamas.
Proiectul stipulează că viitorul stat palestinian va fi demilitarizat şi nu va dispune de armată. În ceea ce priveşte dosarul refugiaţilor, Olmert a respins “dreptul de revenire”. Proiectul prevede de asemenea o formulă complexă pentru a rezolva acest dosar, adaugă publicaţia. Referitor la viitorul Ierusalimului de Est pe care palestinienii vor să îl transforme în capitala lor, Olmert şi Abbas au convenit să amîne discuţiile. Cotidianul precizează că Olmert îşi doreşte să încheie un acord de principiu în timpul mandatul său. Premierul, implicat într-un caz de corupţie, şi-a anunţat intenţia de demisiona odată ce succesorul său va fi ales la conducerea partidului său Kadima, în cadrul alegerilor prevăzute la 17 septembrie.