Nu este pentru prima dată elevii români demonstrează că sunt foarte bine pregătiți, că pot concura fără prea mari probleme alături de colegi din alte țări, unde se consideră că învățământul este cu mult mai dezvoltat față de cel autohton. Alexandru Oprea, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, care a susținut în ianuarie testele SAT (Scholastic Assessment Test) Subject la disciplinele Matematică și Fizică, a reușit performanța să obțină, la cea mai dificil considerată materie, Matematica 2, un punctaj de 800, maximul posibil, iar la Fizica 755 puncte, au anunțat reprezentanți ai liceului. ”Alexandru, elev cu rezultate deosebite la învățătură și olimpic premiat național la disciplina fizică, a venit special de la Brăila, unde a studiat primii 8 ani de școală, pentru a-și continua studiile liceale la Liceul Internațional de Informatică, unde are posibilitatea de a-și aprofunda studiile în domeniul fizicii, marea lui pasiune”, menționează reprezentanții liceului.
VREA ÎN STATELE UNITE
Alex dorește să se specializeze în domeniul Inginerie, preferând în special mediul academic din Statele Unite. Elevul s-a pregătit pentru acest examen timp de aproximativ două luni, valorificând astfel informațiile obținute prin studiu în cei 3 ani de liceu la clasă și beneficiind și de ajutorul prof. Serdal Aslantas la orele de pregătire specială pentru SAT - matematică, iar la fizică de coordonarea prof. Victoria Olaru, cu care a trebuit să anticipeze materia de clasa a XII-a. Subiectele acestui examen, după părerea lui Alex, nu dau mari greutăți unui elev român care e obișnuit să se pregătească în mod constant la diferitele discipline, singura problemă, din perspectiva lui, fiind timpul scurt alocat fiecărei întrebări.
ȘI ALTE PERFORMANȚE
Alex nu este un străin al succeselor internaționale, anul trecut fiind premiat cu Medalia de bronz la ISWEEP - Olimpiada Internațională de proiecte de energie, inginerie, mediu, care pot fi susținute. Concursul, organizat la Houston, SUA, în luna mai, a avut peste 500 de proiecte din peste 70 de țări. Alexandru Oprea a făcut parte din echipa care a realizat proiectul ”Scientialab of future”, un laborator virtual de programare web. Alex este pasionat și de robotică, iar acum are ochii pe Olimpiada de fizică, pregătindu-se pentru următoarea etapă, mai spun cei de la Liceului Internațional de Informatică.